Magyar gazdaság

Ma dönt az alapkamatról a jegybank

A monetáris tanács várhatóan tovább emeli majd a jegybanki rátákat a keddi ülésén.

Várhatóan a márciusi döntéshez hasonlóan ismét száz bázisponttal, 5,4 százalékra emeli az alapkamat mértékét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a mai kamatdöntő ülésén. A március végén is ennyivel nőtt, azóta pedig nem volt olyan mutató, amely alapján módosítani kellene a monetáris stratégián. 

Ezt a döntést várják az elemzők a Magyar Nemzeti Banktól

A márciusi ugyan a vártnál kedvezőbb lett, de az áremelkedést érintő felfelé mutató kockázatok miatt a monetáris politikának folytatnia kell a szigorítást.

A jegybank az alapkamat új mértékét 14 órakor jelenti be közleményben,majd várhatóan 15 órakor Virág Barnabás, a jegybank alelnöke megtartja szokásos online háttérbeszélgetését, amelynek során ismerteti azokat a folyamatokat, amelyek alapján meghozta döntését a monetáris tanács. 

Fotó: Shutterstock

A VG-nek nyilatkozó elemzők szerint tehát a jegybank nem tér majd el a márciusban kijelölt úttól, abban viszont már különböznek a vélemények, hogy hol tetőzhetnek a kamatok. Az elemzők nagyjából a 7–8 százalék közötti sávot tartják a legvalószínűbbnek. 

Jön a hétszázalékos alapkamat

A hazai elemzések közül a Raiffeisen Bank előrejelzése a legpesszimistább: miközben 2,5 százalékos növekedéssel kalkulál, addig összejöhet a két számjegyű infláció is, közben emelkedik a jegybanki kamat.

 

Monetáris Tanács MNB kamatdöntés jegybank
Kapcsolódó cikkek