Forranak az indulatok a kisvállalkozók tételes adója (kata) módosításáról szóló törvény múlt heti elfogadása óta: miközben egyik tüntetés követte a másikat, adószakmai körökben is számos kritika elhangzott a hirtelen jött változások miatt. Miután Novák Katalin köztársasági elnök aláírta a törvénymódosítást, hétfő éjjel meg is jelent a Magyar Közlönyben a jogszabály. 

Ez rögzíti, hogy a eddig ismert formája augusztus 31-vel megszűnik, az új katához cégek már nem, csak egyéni vállalkozók csatlakozhatnak. 

Az utóbbiak is csak olyanok lehetnek, akik a lakosságnak nyújtanak szolgáltatásokat vagy értékesítenek árut – kivéve a taxisokat, akik számára nincs ilyen változás. Lényeges módosítás, hogy az eddig éves szinten 12 millió forintos bevételi határ 18 millióra emelkedik, a közteher pedig egységesen havi ötvenezer forint lesz. 

TÁLLAI András
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Durva hiba?

Mielőtt az államfő szentesítette volna a változásokat, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) durva hibára hívta fel a figyelmet: az új katatörvény szerint az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember 1-jével.

A VG.hu ennek kapcsán megkérdezte a Pénzügyminisztériumot (PM), amelynek a sajtóosztályától az alábbi választ kaptuk:

Az MKOE sajnos félreértelmezi az adótörvényt, és valótlan híreket terjeszt. Súlyos tévedés, hogy az augusztus 31-ig katázók csak 2022. január 1-jére visszamenőleg választhatják idén az átalányadót.

A PM szerint a jogszabályok egyértelműek: augusztus 31-ig az érintettek a régi kata törvény szerint teljesítik az adókötelezettséget, ez visszamenőleg megmásíthatatlan. Egy másik adótörvényben (az szja-törvényben) szabályozott adózási mód (az átalányadó) fel sem merülhet 2022. augusztus 31-ig, a különböző adótörvények rendelkezéseit ugyanis nem lehet összemosni – tették hozzá a szaktárca sajtóosztályán.

Fotó: Shutterstock

Van idő váltani

Az  új katatörvény kedvezményes szabálya hosszabb időt biztosít az átalányadóra váltóknak

– hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium. Azok, akiknek nem felel meg az új kata, vagy nem választhatják, 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását. Ebben az esetben az egyéni vállalkozó 2022. augusztus 31-ig katás, szeptember 1-jétől átalányadózó.