A főpolgármester 2019-es választási kampányának egyik legfontosabb, s egyben szimbolikus ígérete volt a városháza melletti park megújítása, ám most nagyon úgy tűnik, hogy a 2024 májusára előrehozott önkormányzati választásig már semmi nem fog megvalósulni a korábbi elképzelésekből.

Jövőre semmilyen beruházást nem indít el a főváros, sőt, van olyan, amit áttolnak 2024-re, és ezek közé tartozik Karácsony Gergely régi álma.

A Világgazdaság érdeklődésére a Főpolgármesteri Hivatal is megerősítette, amiről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen beszélt, miszerint a projekt előkészítése, így a tervezés folytatódhat, viszont a már futó beruházások kivételével új projektek kivitelezésére nem kerül sor. 

A Városháza park kialakítása így legkorábban 2024-ben kezdődhet meg

– fogalmaztak a válaszukban, aminek okát a kormányzati megszorításokban és az energiaválságban jelölték meg, egyúttal jelezték, hogy ettől függetlenül a Merlin Színház és a Városháza homlokzatának rekonstrukciója folyamatban van.

Ezután jön a neheze, a közbeszerzés lebonyolítása

Az igazi nagy falat valójában a közbeszerzés kiírása lesz, ami már a Lánchíd esetén sem volt zökkenőmentes: a kivitelezéséről szóló közbeszerzési felhívás 2020 augusztusi megjelenése és a munkaterület átadása között hét hónap telt úgy, hogy közben több szabálytalanságot is megállapított a Közbeszerzési Hatóság. Ráadásul a projekt annyival előrébb tartott, hogy akkor már a második kiíráson volt túl a főváros. Mindezek alapján nagyon nehéz elképzelni, hogy – ha 2024 elején ki is írja a közbeszerzést az önkormányzat – a tavaszi választásokig bármi történjen a területen.

Budapest, 2022. április 29.
A Főpolgármesteri Hivatal által 2022. április 29-én közreadott képen a Városháza Park tervpályázaton győztes Lépték-Terv Tájépítész Iroda látványterve.
MTI/Lépték-Terv Tájépítész Iroda
Fotó: MTI / Lépték-Terv Tájépítész Iroda

Nem vérzett ki az önkormányzat, bődületes hipabevételre számít a főváros

Pedig minden jel szerint pénz van a városháza kasszájában, jövőre jócskán megemelkedik a főváros helyi iparűzési adóból befolyó bevétele, a 272 milliárd forintos várt befizetés pont százmilliárd forinttal több, mint amit az idei költségvetésbe beterveztek. Ezek alapján egyre kevésbé állíthatja Budapest vezetése, hogy a kormány kivéreztetné a várost, véget vetve a 2020 óta tartó politikai vitának, amelyet a hipa felezése okozott. Talán ennek is köszönhető, hogy a Karácsony Gergely vezette önkormányzat gyakorlatilag lemondott arról a hatmilliárd forintról, amelyet a kormánnyal kötött megállapodás értelmében a Lánchíd felújítására kapott volna, ha időben visszaengedi a hídra az autósokat.

Máshogy képzelhették el a Városháza park felújítását

Erősen árnyalja a park felújítására vonatkozó szándékot, hogy a választási kampány előtt több hangfelvétel is előkerült, amelyeken a főpolgármesteri kabinet egyik oszlopos tagja arról beszélt, hogy a városháza épületét – és a hozzá tartozó, 4,7 hektáros telekből 3,9 hektárt – eladnának, 8 ezer négyzetmétert megtartanának. Sőt, az is elhangzik, hogy mivel 2022-ben választás, 2023-ban 150 éves évforduló, 2024-ben pedig önkormányzati választás lesz, ezért előbb a közparkot építik meg, de a parkot később szét kell túrni az építkezés miatt. Karácsony Gergely a kezdetektől tagadta a vádakat, a főpolgármester arra hivatkozott, hogy semmilyen döntés nem született a városháza értékesítéséről, a Fővárosi Önkormányzat nem keres vevőt az épületegyüttesre. Végül 2022 áprilisában jelentek meg a park felújításának látványtervei, akkor azt ígérték, hogy az új Városháza parkot 2024-ben vehetik birtokba a budapestiek.