Magyar gazdaság

Kiderült, miért fogy el gyorsan az árstopos tej az üzletek polcairól

A kormány szigorúbb árstopszabályozással ellensúlyozná a készlethiányt, azonban a Tesco és a Lidl így is a mennyiségi korlátozások fenntartására készül.

Az árstopos UHT-tejeket a vásárlók hamar elkapkodják a boltok polcairól, így a fogyasztók gyakran kénytelenek a drágábbakból választani. Ezt a helyzetet igyekezett a kormány szigorúbb árstopszabályozással kompenzálni, miszerint a boltoknak ezentúl a korábbi készlet dupláját kell tartaniuk az árstopos termékekből. A Kereskedelmi és Iparkamara szerint ez piaci zavarokat idézhet elő, ezért ideje lenne megtervezni az árstopok kivezetését. A kabinet viszont továbbra is kitart a befagyasztott árak április 30-ig való fenntartásáig.

A legtöbb vásárló azt reméli, hogy a kormány szigorításának köszönhetően nem találkoznak többet üres polcokkal a boltokban, és nem lesz megszabva, hogy miből mennyit vehetnek, azonban a Tesco és a Lidl is bejelentette a mennyiségi korlátozások fenntartását, és a többi élelmiszerüzlet-láncnál is hasonlóra lehet számítani.

Womans,Hand,Holding,Milk,Bottle,In,Supermarket.,Man,Shopping,Milk,
Womans hand holding milk bottle in supermarket. Man shopping milk in grocery store. Man checks product expiration date before buying it. Close-up.
Fotó: Shutterstock

A Promotions.hu-nak a Penny egyik munkatársa adott magyarázatot arra, hogy mi áll annak hátterében, hogy az árstopos árucikkekből – leginkább a tejből és a kristálycukorból – sokszor egyet sem találunk a boltok polcain.

Az eladó elmondta, hogy napi korlátozás van érvényben, és meg van szabva, hogy egy nap mennyit rakhatnak ki az árstopos termékekből.

Ha ez a mennyiség már reggel vagy délelőtt elfogy, akkor sem rakhatnak ki belőle többet, mert meghaladnák a napi kirakható mennyiséget.

Így ha már reggel elkapkodják a 2,8 százalékos UHT-tejet vagy a kristálycukrot, akkor a dolgozók nem tehetnek ki többet az olcsóbb árucikkekből. Ezért érdemes a reggeli, délelőtti órákban elintézni a bevásárlást.

 

tej árstopos termékek Penny market cukor
Kapcsolódó cikkek