Magyar gazdaság

Erdogan Magyarországon: ez csak a kezdet – kiderült, miért érkezik Budapestre a török elnök

Több szempontból is rendkívüli fontosságú látogatást tesz a török elnök Budapesten. A magyarországi vizit lesz a nyitánya Erdogan világ körüli diplomáciai missziójának. A török államfő érkezésében meghatározó szerepet játszhat, hogy Orbán Viktor nyíltan és határozottan támogatta őt a tavaszi török választásokon.

Kiállunk Magyarország mellett – ez lehet a mondanivalója a török sajtó szerint Recep Tayyip Erdogan augusztus 20-i budapesti látogatásának. Ahogy fogalmaznak, a török elnök ezt az üzenetet adja majd át Orbán Viktor kormányfőnek. Azt is valószínűsítik, hogy a török elnök részt vesz az augusztus 20-i magyar állami ünnepségen.

Extraordinary Summit of the Heads of State of the Organization of Turkic States in Ankara
ANKARA, TURKIYE - MARCH 16: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - 'TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDAR / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) attend the Extraordinary Summit of the Heads of State of the Organization of Turkic States in Ankara, Turkiye on March 16, 2023. Turkish Presidency / Handout / Anadolu Agency (Photo by Turkish Presidency / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Extraordinary Summit of the Heads of State of the Organization o
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Török Államok Szervezete államfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján a törökországi Ankarában 2023. március 16-án. Fotó: AFP

A magyar nyilvánosságban a török elnök érkezésének jelentőségéről elszórtan jelentek meg információk, ellenben a török média részletesen foglalkozik az eseménnyel. Ezekből az anyagokból lehet tudni, hogy Erdogan egynapos látogatásra érkezik, és még augusztus 20-án távozik is Magyarországról. Sok helyen megjelent az is, hogy a török elnök érkezése fontos gesztus Magyarország felé. Ugyancsak a török cikkekből rajzolódik ki az is, hogy 

a magyarországi vizit csak a kezdete egy nagy horderejű, fajsúlyos diplomáciai körútnak,

amelyen a török elnök a világ vezetőivel égető globális problémák megoldásáról tárgyal. 

Erdogan a magyar útját követően augusztus végén Putyin orosz elnököt fogadja Törökországban. Kettejük találkozóját a török (részben az Erdogan-párti) sajtó történelmi jelentőségűként írja le, amely áttörést hozhat a gabonaválságban. Ahogy arról a Világgazdaság is sokat írt, az Ukrajnában zajló orosz invázió a világ élelmezését is fenyegeti, mert a gabonaellátásban kiemelt szerepet játszó ukrán piacokról nehezen jut ki a termény. Ez rendeződhet Erdogan közvetítésével: őt tartják egyedüliként alkalmasnak arra, hogy tető alá hozzon egy megállapodást Oroszországgal.

Ezt követően a török államfő Indiába utazik a szeptember 9–10-i G20-csúcsra. Majd szeptember 17–21. között az Egyesült Államokban tartózkodik, hogy felszólaljon az ENSZ-közgyűlésen. Nagy esély van egy Biden–Erdogan–csúcsra, de a török elnök amerikai cégek vezetőivel is találkozik majd.

Miről tárgyalhat Orbán Viktor és Erdogan?

Visszatérve a startvonalhoz, a magyarországi látogatáshoz, adódik a kérdés, hogy milyen pontok lehetnek napirenden a magyar és a török fél között. A törökországi média szerint 

  • biztonsági, 
  • védelmi ipari 
  • és gazdasági kérdések 

szerepelnek a megvitatásra váró témák között. Azt sem felejtik el hangsúlyozni, hogy a magyar és török diplomácia milyen olajozott együttműködést mutat, illetve hogy az elmúlt évtizedben általánosságban is sokat erősödött a magyar–török partnerség. 

Orbán Viktor és Erdogan ezúttal is értékelni fogja a két ország kapcsolatait. Az elemzők rámutattak: a két országot fenyegető veszélyek és a számukra kínálkozó lehetőségek is azonosak. Prioritás az ukrán háború megoldása, a NATO-bővítés folyamata, az egymás közötti kereskedelmi és kulturális kapcsolatok fejlesztése. Hangsúlyozták, hogy Magyarország motivált abban, hogy diverzifikálja a kereskedelmét és az energiaforrásait, ennek elérésében pedig Törökország főszereplő lehet.

Erdogan tavaszi beiktatása óta ez lesz az első személyes egyeztetés a két vezető között. A szakértők szerint az, hogy Orbán Viktor nyíltan és határozottan a török elnököt támogatta a választásokon, ugyancsak téma lehet a tárgyalásokon. Azt sem szabad elfelejteni, hogy 2023 decemberében ünnepelik a két ország közös diplomáciai csatornáinak századik évfordulóját. Az ünnepi program kialakítása szintén téma lesz.

Budapestre érkezik Erdogan augusztus 20-án

Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatásra hívta meg Recep Tayyip Erdogan török államfőt Budapestre, aki elfogadta a meghívást.

 

Orbán Viktor Budapest látogatás Magyarország Erdogan
Kapcsolódó cikkek