Magyar gazdaság

A vártnál magasabb inflációs adat mögött az üzemanyagárak alakulása és az ukrán tranzitdíj növekedése áll

A kedvezőtlenebb augusztusi inflációs adat jól beazonosíthatóan a hazai üzemanyagárak alakulásához kötődik, gyorselemzésünk a mögöttes folyamatokról.

Az előzetes számításoknál magasabb lett az augusztusban, ami egyértelműen az üzemanyagáraknak tulajdonítható. Ahogy korábban írtunk, csak egy hónap alatt 8 százalékkal nőttek az üzemanyagárak, ez pedig az inflációs dinamikában is nyomot hagyott.

20221206 Budapest MOL benzinkút  XX. kerület Topánka utcatankolás  hatósági áras üzemanyag ársapka kútoszlop
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Az üzemanyagárak alakulása hazánkban és a környező országokban

A környező országokat megvizsgálva Magyarországon az egyik legmagasabb az üzemanyagok ára jelenleg. A legfrissebb adatok szerint a hazai benzinkutakon a 95-ös benzin literenkénti ára 643 forint, kizárólag Szlovákiában (666 forint) és Ausztriában (658 forint) magasabb a benzinár ennél. A környező országok közül a legalacsonyabb benzinárakkal Romániában (563 forint) és Bulgáriában (547 forint) találkozhatunk. A hazai benzinár 31 forinttal haladja meg a környező országok benzinárának átlagát.

A 95-ös benzin literenkénti ára Magyarországon és a környező országokban
 

A gázolaj esetében a magyar a második legmagasabb a környező országok tekintetében, a hazai 651 forintos literenkénti dízelárnál csak Ausztriában tapasztalható magasabb (665 forint). A vizsgált országok közül Lengyelországban (557 forint) és Bulgáriában (545 forint) a legalacsonyabb a dízel literenkénti ára. A gázolaj literenkénti ára hazánkban 40 forinttal haladja meg a vizsgált országokban tapasztalható átlagárat.

A gázolaj literenkénti ára Magyarországon és a környező országokban
Magyarországon az egyik legmagasabb a gázolaj ára a régióban

Az elmúlt időszakban tapasztalt üzemanyagár-emelkedés mögött több tényező húzódik meg:

egyrészt nemzetközi folyamatok (Oroszország és Szaúd-Arábia termeléscsökkentése), másrészt Magyarországot érintő, országspecifikus tényezők is növelték az árakat, amelyek a régiós átlagnál magasabb árakhoz vezettek a hazai kutakon. 

Az országspecifikus tényezők közül az alábbiakat érdemes kiemelni:

  • Az ukrán és horvát vezetékhálózat tranzitdíjának növekedése hozzájárult, hogy augusztusban meredeken emelkedtek az árak Magyarországon (a Mol elmondása szerint a piaci benchmark ötszörösét fizetik a szállításért Horvátországban és három és félszeresét Ukrajnában);
  •  a forint gyengülése a dollárhoz képest;
  • az orosz olaj árelőnye csökkent a Brenthez képest. 
A Brent típusú olaj árfolyamának alakulása 2022-től
Jelentősen emelkedett az európai piacon meghatározó Brent ára az elmúlt időszakban

 

Nincs veszélyben az év végi egy számjegyű infláció

A járműüzemanyag árának alakulása érdemben befolyásolja a hazai inflációt, hiszen a súlya a fogyasztói árindex számításában meghaladja a 8 százalékot. 

2023 augusztusában az előző év azonos időszakához képest 31 százalékkal magasabb volt az üzemanyag ára, és mintegy 0,8 százalékponttal növelte az inflációt. 

Az előző hónaphoz viszonyítva is látványos emelkedés volt tapasztalható, hiszen júliushoz képest több mint 8 százalékkal alakultak magasabban az árak a benzinkutakon. Ebből fakadóan a várt 16 százalékos augusztusi infláció magasabb, 16,4 százalék lett. Az üzemanyagok áralakulása miatt az év végi egy számjegyű infláció nem került veszélybe, de lehet, hogy októberben még nem érjük el.

 

üzemanyagár emelkedés benzin infláció
Kapcsolódó cikkek