Magyar gazdaság

Napokon belül átadják Magyarország legújabb autóútját

Az M83-as 2x2 sávos gyorsforgalmi út Győr és Pápa között a 83-as főút északi vonala mellett található települések forgalmát csillapítja, valamint Észak-Veszprém vármegyét beköti az országos gyorsforgalmi úthálózatba.

Húsz perccel rövidíti le a Győr és Pápa közötti utat az M83-as gyorsforgalmi, amelyet várhatóan a napokban átadják a forgalomnak, írja az Infostart a Kisalföld híre alapján.

M83
Fotó: Magyar Építők

A 36 kilométer hosszúságú M83-as 2x2 sávos gyorsforgalmi út Győr és Pápa között épült meg, amely a 83-as főút északi vonala mellett található települések forgalmát csillapítja, valamint Veszprém vármegye északi részét beköti az országos gyorsforgalmi úthálózatba.

A mintegy 100 milliárdból megvalósult útszakasz lényegében elkészült, a hivatalos átadásig néhány nap, és az utolsó műszaki feladatok megoldása van hátra.

Még 2020 októberében indult el a gyorsforgalmi út kivitelezése, amely két szakaszban készült el: míg a Pápa és Tét déli csomópontja közötti szakaszon a Duna Aszfalt, addig a Tét déli csomópont és Győr közötti szakaszon a Soltút volt a kivitelező. A megengedett sebesség a tervek szerint 110 kilométer/óra lesz. A Pápa–Dél-Tét 18,4 kilométeres szakaszon 15 műtárgy, két külön szintű csomópont, egy vasúti felüljáró épült, 653 fát és 54 ezer cserjét telepítettek. A Tét, dél csomópont–Győr 17,6 kilométeres szakaszon pedig nyolc műtárgy, négy külön szintű csomópont, két turbókörforgalom épült, emellett 9000 fát és 191 ezer cserjét ültettek. A beruházás átadását eredetileg is 2023 végére tervezték.

 

m83 Győr országszerte gyorsforgalmi út
Kapcsolódó cikkek