Magyar gazdaság

Történelmi lépték: Magyarországon készíthetik Amerika első hidrogénhajtású vonatait

Magyarország vasúti kocsikat gyárt az Egyesült Államoknak. A hidrogénhajtású szerelvényeket a svájci Stadler csoport készíti Szolnokon. A hazánkban gyártott közlekedési eszközök Észak-Amerika első hidrogénhajtású vonatai lesznek.

Történelmi elhatározásra jutott Kalifornia állam és a Stadler, amikor megállapodtak abban, hogy Magyarországon vasúti szerelvényeket gyártanak Kalifornia államnak. A hidrogénhajtású közlekedési eszközök ugyanis fontos lépések a fenntartható, kibocsátásmentes jövő felé – írta közleményében a svájci székhelyű csoport a Szoljonnak.

A 2022. évi Innotrans vasúti ipari szakkiállításon Berlinben, 2022. szeptember 21-én látható a svájci Stadler vasúti járműgyártó által bemutatott FLIRT H2 hidrogénvonat. A FLIRT H2-t a San Bernardino Megyei Közlekedési Hatósághoz (SBCTA) szállítják 2023 közepén
A tavalyi Innotrans vasúti ipari szakkiállításon bemutatták a svájci Stadler FLIRT H2 hidrogénvonatát.
Fotó: AFP

A szerződés szerint a Stadler négy, csúcstechnológiás, hidrogénhajtású motorvonatot szállít a California State Transportation Agency (CalSTA) és a Caltrans részére. Ezen kívül lehetőség nyílik további huszonöt szerelvény beszerzésére is. A kocsiszekrényeket a szolnoki alumínium-kocsitesteket gyártó üzemben készítik.

A Stadler és a San Bernardino Megyei Közlekedési Hatóság (SBCTA) közötti partnerség értelmében hazánkban gyárthatják Észak-Amerika első hidrogénhajtású vonatát (FLIRT H2). A járművet két nemzetközi eseményen már be is mutatták a világnak: ott volt az InnoTrans 2022-es rendezvényén, és az APTA EXPO-n 2023-ban – írta meg az oldal.

A hidrogénvonatokért nem csak az amerikaiak érdeklődnek: Dánia már rendelt ilyet, Németországban pedig már jelenleg is üzemel ilyen eszköz. A magyar járműpark cseréjére pedig az Alstom Hungary hidrogéncellás vonattal nevez, amint a kormány elfogadja a hazai járműállomány cseréjét előirányzó stratégiát.

Így lesz a vízből üzemanyag

A Bosch Ceské Budejovice-i telephelyén jártunk. A vállalat csehországi innovációs központjában a hidrogén üzemanyagként való felhasználását kutatják és fejlesztik.

 

 

 

hidrogénhajtás szolnok vasúti szerelvény Stadler motorvonat
Kapcsolódó cikkek