Magyar gazdaság

Kiderült, hogy került a magyar rendőrséghez a BYD

A Világgazdaság megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálat elárulta, a tisztán elektromos BYD Atto 3 típusú személyautó adományként került a magyar rendőrség tulajdonába. A napi szintű használat során, a gyakorlatban látja majd meg az ORFK, hogy a BYD-rendőrautót milyen szolgálati feladatokra és mely területeken tudja a leghatékonyabban használni. Az így szerzett tapasztalatokat a későbbi beszerzésekben is szempontként tudják figyelembe venni.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a Total Car fotósa megörökített egy „harcidíszben” pompázó BYD Atto 3 típusú elektromos rendőrautót az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Teve utcai székháza előtt. Lapunk megkeresésére az ORFK Kommunikációs Szolgálat azt válaszolta, a rendőrség eszközparkjában, így a gépjárműparkban jelenleg is vannak olyan eszközök, amelyek adomány, illetve felajánlás útján kerültek a rendőrség tulajdonába, vagy vagyonkezelésébe. „Az említett gépkocsi is ilyen módon került hozzánk.”

BYD
A tisztán elektromos BYD-rendőrautó 7,3 másodperc alatt gyorsul százra / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

 

BYD-rendőrautó: a napi szolgálati feladatok ellátását segíti

Kiemelték: 

  • a felajánlás elsősorban a napi szolgálati feladatok ellátását segíti, 
  • másodsorban a járműtípus sajátosságainak tapasztalati úton történő megismerését, illetve 
  • ez a technológia (nem a márkatípus) a későbbi esetleges beszerzéseket is orientálhatja.

A magyar rendőrség a napi szintű használat során, a gyakorlatban látja majd meg, hogy a BYD Atto 3-at milyen szolgálati feladatokra és mely területeken tudja a leghatékonyabban használni, illetve az így szerzett tapasztalatokat a későbbi beszerzésekben is szempontként tudják figyelembe venni. Mint írják, 

bizonyos szolgálati területeken – ahol az emisszió kérdése szimbolikus jelentőséggel is bír – a jövőben esetlegesen a rendőrség tudja majd ezt a járműtípust alkalmazni.

Levelüket azzal zárják, hogy több(féle) gyártó több(féle) típusát kapták már meg eddig és jelenleg is vannak olyan előkészületek, tárgyalások más gyártókkal és felajánlókkal, amelyek ugyanezt a célt szolgálják. Hangsúlyozzák: az adományozótól függ, hogy mit ajánl fel. 

Ígéretek alapján 

a későbbiekben hasonló technikával rendelkező gépjárművek is kerülhetnek a rendőrséghez.

A Szegedre tartó kínai elektromosautó-gyártó középkategóriás Atto 3-sát Yuan Plus néven kezdték el forgalmazni Kínában még 2022 első felében, Magyarországon jelenleg 14-15 millió forintos áron kapható. A tisztán elektromos kocsi modern, minőségi a dizájnja, crossover-jellegű és 7,3 másodperc alatt gyorsul nulláról 100 kilométer per órás sebességre.

Az ORFK-hoz hasonlóan BYD-modellekkel gyarapodott a K&H Bank gépparkja is nemrégiben.

 

 

magyar rendőrség Byd rendőrautó elektromos autó adomány
Kapcsolódó cikkek