Világgazdaság

Doktor Végzet szerint nincs okunk örömre - Befektetési tipp

Marc Faber, a Doktor Végzetként ismert befektetési guru szerint a következő fél évben a világgazdaság sokkal jobb képet fest, mint tavaly ilyenkor, amikor a válság legmélyebb pontját éltük át, de önmagában igen borús jövőt vár Faber – jelenti a Cashline.

Ha csak néhány elemet akarunk kiemelni a várakozásaiból, akkor sem lehetünk nyugodtak, hisz a szakember a következő 5-10 évben 10-20 százalék közötti 10 éves amerikai állampapír hozammal kalkulál (jelenleg 3,6 százaléknál jár), melyet az inflációs hatásokkal, a túlkínálattal és a túlértékeltséggel magyaráz.

A jelenséget ugyanakkor az is táplálja majd, hogy az USA nem fogja tudni megfelelőképpen kezelni költségvetési deficitjét, így még inkább a pénznyomdát fogja a kormányzat segítségül hívni, mely persze a befektetőket fogja elriasztani, hisz ebben az esetben a kockázatokat az állampapírok megvásárlói között teríti szét, mivel olyan valutában törleszt, ami folyamatosan veszít értékéből.

Mindenesetre az után fizetendő kamatteher ennek következtében akár az adóbevételek 35- 50 százalék-ára is rúghat majd ebben az évtizedben, ami könnyen megfojthatja az amerikai gazdaságot, nem is beszélve a túlburjánzó káros hatásairól.

Éppen ezért Faber azt ajánlja a befektetőknek, hogy a következő 10 évben messze kerüljék el a kötvényeket és a készpénzben tartott megtakarításokat, sokkal inkább figyeljenek a részvényekre, bár tartsák azt észben, hogy a problémák pénznyomtatással való kezelése akkor is gazdasági összeomláshoz fog vezetni.

Ebben a káoszban a pénzügyi szektor újfent nyertes lehet, hisz a Goldman Sachshoz hasonló nagy befektetési házaknak meg van a képességük arra, hogy gyorsan reagáljanak és allokáljanak át pénzt más eszközkategóriákba, meglovagolva a nagy volatilitást. Marc Faber szerint rövid távon jó lehet olajipari és bányászati cégek részvényeibe fektetni, illetve a nyersanyag piacon célpontokat keresni (főleg arany).

Opten Informatikai Kft. részvény NAV elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF Dominique Strauss-Kahn 2010 EKB OTP Allianz Biztosító turizmus TV-csatornák concorde A szerkesztő ajánlja ÁNTSZ hozam Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 Orbán Viktor valuta Felmérések Apple Citigroup Elemzői vélemények infláció országgyűlési választások 2010 Gyurcsány Ferenc Életmód - Utazás A KSH jelenti repülés Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok MSZP-ügyek Jobbik-ügyek Zöld ügyek Microsoft Faber adó Samsung befektetésPénzügyi és gazdasági válság volatilitás Botrányok a politikában Európai Unió MDF-ügyek Egyesült Államok Chrysler EU aloldal Goldman állampapír Angela Merkel Tesco JPMorgan Fidesz-ügyek