Világgazdaság

Visszahúzták a forintot

A globális hangulat ugyan kedvezőnek mondható, azonban a forint ebből nem tud profitálni.

17 óra után

A globális kockázatvállalási étvágy fokozatos javulásával a forint visszaerősödött a hajnalban kialakult árfolyamára az euróval szemben. A vezető európai tőzsdeindexek 3-5 százalékos javulást mutatnak. A közös európai devizát 298 forint alatt jegyzik.

Közben a lengyel zloty 0,35, a cseh korona pedig 0,5 százalékos erősödést mutat napon belül az euró ellenében. A román lej minimálisan mozgott, gyakorlatilag egész nap stabil maradt az euróval szemben.

Kedvező tehát, hogy a forint ledolgozta napon belüli veszteségét, ugyanakkor nem tudott teljesen felzárkózni a régiós devizákhoz.

15 óra előtt

Délután 300 forintos szint alá tudott kerülni a hazai deviza. Az eurót 299 forinton jegyzik, és a délután folyamán 298 körül is állt a közös európai deviza jegyzése. A svájci frank 244, az amerikai dollár ára 224 forint.

12 óra előtt

A forint gyengülése folytatódott az euróval szemben. A közös európai devizát már 300,5 forint felett is jegyezték, amely napon belül 1 százalékos esésnek felet meg. A régiós többi devizája szinte meg sem rezzent az euróval szemben.

Továbbra is úgy tűnik, hogy a forint volatilitása kiemelkedő, vagyis a jelenleg változékony nemzetközi befektetői hangulat leginkább a hazai devizán látszik meg a régiós fizetőeszközök közül. Közben a lengyel jegybank a napokban intervencióval segítette a zlotyt. A korábban már ismert tények mellett (magas államadósság, devizakitettség) a forint „immunrendszerét” az elmúlt hetekben gyengítette a kormányzat nem szokványos gazdaságpolitikája, nagyrészt a végtörlesztési terv.

10:45 előtt

A reggeli 297,5 forintos árfolyamról délelőtt 10 órára 300,33 forintra drágult az euró, miközben a vezető európai tőzsdeindexek emelkedést mutatnak. A törékenynek tekinthető nemzetközi befektetői környezet ma pozitív. A német DAX 1,5, a francia CAC-40 index 2 százalékos emelkedést mutat.

A régiós devizák stabilak maradtak az euróval szemben a nap folyamán, míg a forint 0,6 százalék körüli gyengülést mutat. A hazai deviza 0,8 százalékos gyengülésben is állt.

A forintnak egyértelműen kedvezőtlen esemény, hogy a Moody’s Investors Service a leminősítés felülvizsgálata alá vette a magyar bankokat. A Fitch Ratings ma délelőtt újra hangot adott annak a meglátásnak, hogy a végtörlesztés hatással lesz a bankok tőkemegfelelésére.

A befektetők fejében az is megfordulhat a hitelminősítői kommentárok kapcsán, hogy Magyarország elveszítheti befektetésre ajánlott minősítését a nemzetközi hitelminősítőknél. Emlékezetes, Magyarország a Standard & Poor’s és a Moody’s hitelminősítőnél a befektetési sáv alsó lépcsőfokán áll, a leminősítés kockázatát jelentős negatív kilátással.

A svájci frank ára 242,5 és 244,5 forint között mozgott, délelőtt 244 körül jegyzik az alpesi devizát. Az amerikai dollár ára 223 forintról 225 forintra változott.

Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) forint elemzések - Gazdaság és Pénzügy A Monetáris Tanács kamatdöntései Frank kutatás EKB turizmus Moody's Gyógyítás-finanszírozás makroadatok Vállalati jelentések Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam dollár Felmérések Matolcsy György Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány oktatás autó fitchDeviza- és árupiac Adósságválság az EU-ban Bojár Gábor makromutatók Részvénypiacok mezőgazdaság fogyasztási cikkek A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek Wall Street Szakszervezet - Érdekképviselet utazás euró konferencia Befektetési lehetőségek Európai Unió Állami Számvevőszék Euróbevezetés biztosítás ingatlanpiac Gazprom árfolyam infokommunikáció Gázvezetékek Adórendszer Magyarországon