Doncsev András az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szél írásbeli kérdésére válaszolva azt közölte, hogy az őstermelők bevonására azért van szükség, hogy egészségesebb ételt biztosítsanak a gyermekeknek. A helyben megfőzött és elfogyasztott ebédet helyezték előtérbe, valamint azt, hogy az önkormányzatok a gyermekeknek lehetőség szerint felügyeletet és szabadidős foglalkozásokat is biztosítsanak. Az államtitkár kiemelte, hogy az önkormányzatok sikeres pályázatának megkönnyítéséért idén a támogatás 20 százalékát kapcsolódó költségekre is el lehet számolni. Így akár a szomszédos települések egymással összefogva is készíthetnek és szállíthatnak meleg ételt a településükön élő gyermekek részére. Az esetleg megmaradt, illetve visszafizetett támogatási összeg idén is az önerőt biztosító települési önkormányzat számára lesz adható.
Reform előtt a közétkeztetés
A közétkeztetésben a receptúra a vizsgált létesítmények 58 százalékában, az étlap 49 százaléknál, a változatosság 82 százaléknál felelt meg az ajánlásnak – állt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egy korábbi felmérésében. A közétkeztetésről szóló rendelettervezet szerint egészségesebbé tennék a gyermekeknek az étkeztetést. Meghatározzák az egészséges fejlődéshez, a betegségek megelőzéséhez, a megfelelő gyógyulásához szükséges, a közétkeztetésben nyújtott tápanyagtartalmat. Előírnák a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztást, a só és a telített zsírsavak bevitelének csökkentését. Egyes piaci szereplők szerint az új előírások jelentősen, akár 70 százalékkal is megdrágíthatják az étkezéseket. Az Emmi ezt többször is cáfolta, például a Mintamenza nevű programjukra hivatkozva, mely szerint a szezonális élelmiszerek, nyersanyagok használata 10-15 százalékkal is csökkentheti a nyersanyagköltségeket.