Világgazdaság

TÖOSZ: Az emelt összeg sem lesz elég a gyermekétkeztetésre a büdzsében

Jövőre nagyobb összeget terveznek a költségvetésben a gyermekétkeztetésre és a nyári szociális étkeztetésre is. Korábban ki kellett egészíteni ennek a feladatnak a finanszírozását, mivel az önkormányzatok számára nem volt elegendő a központi forrás. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke szerint aaz emelt összeg sem elegendő az önkomrányzatoknak a gyermekétkeztetés finanszírozására.

A kormányzat 51,5 milliárd forintot tervez jövőre az önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatására – derül ki a 2014. évi költségvetés tervezetéből. Az idei büdzsé tervezésekor 44,7 milliárdot szántak hasonló feladatokra. A jövő évi büdzsében egyébként az önkormányzati szektor összesen 703,5 milliárd forintot kaphat, a szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatokra összesen 264,7 milliárd forintot terveznek.

Az idén bevezetett feladatfinanszírozás révén a települési önkormányzatok a tervezett keretet az általuk a bölcsődében, a fogyatékos személyek nappali intézményében elhelyezett gyermekek részére, továbbá az óvodai, iskolai, kollégiumi gyermekétkeztetés kiadásaira fordíthatják. Egy gyereknek legalább a déli többfogásos meleg főétkezést biztosítani kell  önkormányzati keretek között.

A költségvetés tervezete azt ígéri, a gyermekétkeztetés támogatásánál a 2013. évben a szerkezetátalakítási tartalékból biztosított kiegészítő támogatás elveire építve, a valós kiadásokhoz és az igényekhez jobban igazodó finanszírozás fog érvényesülni. „Most sem nem lesz elég a tervezett összeg a gyermekétkeztetésre” – mondta lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Schmidt Jenő szerint a térítési díjból csak a nyersanyagot tudják állni, de az összes több költséget, például a rezsiét már nem, sem az óvodákban, sem az iskolákban. Ezt az önkormányzatoknak kell kifizetniük, azok után is, akik más településekből járnak át. Az állam 50 és 100 százalékban téríti meg a költségeket bizonyos gyermekek után, de a nem támogatott gyerekek költségét a településeknek kell fizetniük.

Korábban Varga Mihály is elismerte ezt a települések visszajelzése alapján. A nemzetgazdasági miniszter szerint főként a konyhai alkalmazottak bérei, juttatásai, a dologi kiadások, a felújítások, vagy a más településekről bejárók étkezésének biztosítása okoz gondokat. A települések gyermekétkeztetésre több mint 96 milliárd forintot költöttek, miközben mintegy 40 milliárdot szedtek be térítési díjként 2012-ben. Az önkormányzatok által kötelezően biztosítandó szociális étkeztetés tavaly a településeknek 19,7 milliárdba került, amelyhez 10,5 milliárd forintnyi bevétel volt főként a térítési díjakból. Ehhez a költségvetés tavaly 6,2 milliárd forinttal járult hozzá. Szociális étkeztetésre 55 ezer 360 forintot terveznek egy főre.

A központi tartalék terhére a finanszírozási gondok enyhítésére a kormányzat a településeknek júniusban 17 milliárdot utalt át, többek között a gyermekétkeztetésre is. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke lapunknak azt mondta, mintegy 80-100 milliárd forint hiányzik az önkormányzati rendszerből, míg mások akár 150 milliárdot is említenek.

Idén egyébként megemelték a normatív támogatást is az étkezésre, 68 ezerről 102 ezer forintra (jövőre is ennyit terveznek). Az önkormányzatoknak korábban nyújtott mintegy 28 milliárdos támogatás így az idén 45 milliárdra nőtt. A tervezet szerint kiegészítő támogatást is lehet igényelni azoknak az önkormányzatoknak, ahol az egy lakosra jutó adóerő-képesség nem éri el a 20 ezer forintot.

A nyári szociális étkezés támogatására a kormány jövőre 2,64 milliárd forintot tervez, ami 10 százalékos növekedés az idei 2,4 milliárdos összeghez képest. Az idén a napi keret 370-ről 440 forintra emelkedett, s már 30 nap helyett 54 napra lehetett igénybe venni. Azok az önkormányzatok kaphatnak a keretből, amelyek a nyári időszakban a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekeknek étkeztetést biztosítanak.

A PM kevesli az idei résztvevők 110 ezres számát, mivel szerintük 660 rászorultnak kellene biztosítani. Az MSZP korábban arról nyilatkozott, hogy erre a célra 3 milliárd lenne szükséges. Az LMP-s Szél Bernadett arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző évhez képest mintegy 25 százalékkal csökkent (1430 helyett 1064) a támogatást igénylő önkormányzatok száma. Szerinte olyan feltételeket támasztottak az önkormányzatoknak, amelyeknek nem tudnak megfelelni. Az egyik ilyen feltétel az, hogy az alapanyagok egy részét a helyi termelőktől kell beszerezni, s nehézséget okozhat a nyári konyhák üzemeltetése is.

Doncsev András az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szél írásbeli kérdésére válaszolva azt közölte, hogy az őstermelők bevonására azért van szükség, hogy egészségesebb ételt biztosítsanak a gyermekeknek. A helyben megfőzött és elfogyasztott ebédet helyezték előtérbe, valamint azt, hogy az önkormányzatok a gyermekeknek lehetőség szerint felügyeletet és szabadidős foglalkozásokat is biztosítsanak. Az államtitkár kiemelte, hogy az önkormányzatok sikeres pályázatának megkönnyítéséért idén a támogatás 20 százalékát kapcsolódó költségekre is el lehet számolni. Így akár a szomszédos települések egymással összefogva is készíthetnek és szállíthatnak meleg ételt a településükön élő gyermekek részére. Az esetleg megmaradt, illetve visszafizetett támogatási összeg idén is az önerőt biztosító települési önkormányzat számára lesz adható.
 
Reform előtt a közétkeztetés
A közétkeztetésben a receptúra a vizsgált létesítmények 58 százalékában, az étlap 49 százaléknál, a változatosság 82 százaléknál felelt meg az ajánlásnak – állt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egy korábbi felmérésében. A közétkeztetésről szóló rendelettervezet szerint egészségesebbé tennék a gyermekeknek az étkeztetést. Meghatározzák az egészséges fejlődéshez, a betegségek megelőzéséhez, a megfelelő gyógyulásához szükséges, a közétkeztetésben nyújtott tápanyagtartalmat. Előírnák a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztást, a só és a telített zsírsavak bevitelének csökkentését. Egyes piaci szereplők szerint az új előírások jelentősen, akár 70 százalékkal is megdrágíthatják az étkezéseket. Az Emmi ezt többször is cáfolta, például a Mintamenza nevű programjukra hivatkozva, mely szerint a szezonális élelmiszerek, nyersanyagok használata 10-15 százalékkal is csökkentheti a nyersanyagköltségeket.

Vadhús a közétkeztetésben
Stratégiai alapvetés a nagyvadfajokkal kapcsolatban, hogy az évente keletkező 12 ezer tonnát is felülmúló, egészséges élelmiszernek minősülő vadhús megjelenjen a közétkeztetésben – áll a jövő évi büdzsé tervezetében. Nemrég Kardeván Imre államtitkár azt mondt, soha nem látott mértékűre duzzadt a vaddisznó országos terítéke. A 2012-13-as vadászati évben 148 ezer vaddisznót lőttek ki Magyarországon. Így szerinte nagy mennyiségű vadhús kerülhet majd forgalomba, ami bekerülhet a közétkeztetésbe.

LMP 2014-es költségvetés Emberi Erőforrások Minisztériuma TÖOSZ PM gémesi györgy MSZP vadhús Schmidt Jenő gyermekétkeztetés nyári szociális étkeztetés nemzetgazdasági miniszter önkormányzat Doncsev András tervezet Kardeván Imre parlamenti államtitkár receptúra Magyar Önkormányzatok Szövetsége Varga Mihály Országos Tisztifőorvosi Hivatal Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége normatív támogatás Szél Bernadett