Agrár

Nagyot estek a húsárak

Egyedül a sertéshús drágult enyhébb mértékben az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint.

Az idei év elejére éves összevetésben csökkent a csirke-, a pulyka- és a marhahús ára, olcsóbb lett a tojás, valamint a sertéshúsok egy része is – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kedden közzétett összefoglalóiból.

A friss csirkehúsok feldolgozói értékesítési ára 10–25 százalék közötti mértékben estek az AKI adatai szerint, míg a vágócsirkéért több mint 20 százalékkal kevesebbet kellett adni 2024 első három hetében. A ketreces tartásból származó étkezési tojás ára 18 százalékkal, a mélyalmos tartásból származó étkezési tojás ára 16 százalékkal mérséklődött. A tájékoztatás szerint a pulykahús 26-27 százalékkal lett olcsóbb.

BDAN8743_resize
Fotó: Berán Dániel

A magyarázatot részben a takarmányköltségek csökkenése nyújthatja erre, ugyanis az AKI adatai szerint azok is estek a tavalyi év végére az egy évvel korábbihoz képest.

Nagyot esett a vágómarha ára is, közel 24 százalékkal lett olcsóbb átlagosan. 

A sertés ára azonban ennél kevésbé örömteli módon alakult, hiszen míg a vágósertés termelői ára stagnált, és esetenként csökkent is a sertéshús feldolgozói érékesítési ára, többségében 1–18 százalékos drágulás volt tapasztalható.

A nyers sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára hasonló változást mutat, kisebb része valamelyest olcsóbb lett, a többsége enyhén, 10 százalék alatti mértékben drágult. A hízósertéstáp árának emelkedése a 2023 végi adatok szerint megállt, csaknem ugyanannyiért vagy olcsóbban kapható, mint egy évvel korábban.

 

ár Agrárközgazdasági Intézet sertéshús csirkehús
Kapcsolódó cikkek