A Tesla hétfőn bejelentette, hogy augusztus 14-től tovább csökkenti a Model Y legtöbb változatának árát Kínában, hogy megtartsa előnyét a helyi gyártókkal szemben – írta a Reuters.

Tesla Store
Fotó: AFP

Az amerikai elektromosautó-gyártó a Model Y mindkét változatának induló árát közel kétezer dollárral csökkentette. 

A Long Range így 4,5 százalékkal lett olcsóbb, és mintegy 40 ezer dollárba kerül, míg a Performance modell ára 3,8 százalékkal, 50 ezer dollár alá esett.

Ugyanebben a bejelentésben a Tesla azt is közölte, hogy augusztus 14. és szeptember 30. között több mint ezerdollárnyi biztosítási hozzájárulást kínál majd a Model 3 hátsókerék-meghajtású verzióját vásárlóknak.

Bár múlt hónapban a Tesla vezérigazgatója, azt mondta, hogy a további árcsökkentések akkor is lehetségesek, ha ezek nyomot hagynak a haszonkulcson, a bejelentés így is meglepetésként érte a befektetőket, akik már a kínai árháború enyhülésében reménykedtek.

A Tesla árfolyama 1 hó
 

A Tesla tavaly év vége óta többször csökkentette az árakat az Egyesült Államokban, Kínában és más piacokon, valamint növelte az árengedményeket és a különböző ösztönzőket is – ezzel próbálta meg leépíteni a felhalmozódott készleteit.

A vállalat gyengén teljesít Kínában, és az ott gyártott járműveiből júliusban 31 százalékkal kevesebb fogyott az előző hónaphoz képest.

A Kínai Személyautó-szövetség (CPCA) adatai szerint azonban ezt elsősorban a nyári üzembezárások okozták, ekkor állítják át a gyártósorokat az új modellek bevezetésére. Ám az olyan helyi vállalatok, mint a BYD erősödése is komoly problémát okoz a Teslának, amelynek foggal-körömmel kapaszkodnia kell a helyi piacba.

Szakadékba zuhantak a Tesla kínai EV-eladásai

A visszaesést elsősorban a helyi üzemek leállása okozta.