Az Apple az elmúlt hónapokban folyamatosan tárgyalt kínai tisztviselőkkel, hogy megpróbálja enyhíteni a kormány szigorát a nyugati tech cégekkel szemben. Peking új szabályai az App Store legtöbbet használt alkalmazásait tilthatják ki az országból, amivel súlyos károkat okoznának a vállalatnak – írta a The Wall Street Journal.

Portland,,Or,,Usa,-,Nov,9,,2022:,App,Store,Icon
Fotó: Shutterstock

A kínai kormány idén jelentősen kiterjesztette a belföldön használt okostelefonok és mobilalkalmazások felügyeletét, közülük is azokét, amelyeket Peking nemzetbiztonsági kockázatnak vél. Néhány hónappal ezelőtt azonban új szintre lépett az ellenőrzés: a nyugati vállalatoknak már üzleti és felhasználói adatokat is szolgáltatniuk kell a hatóságoknak.

A szeptemberben életbe lépő jogszabályok szerint azok a vállalatok, amelyek nem teljesítik a kormány követeléseit, ki lesznek tiltva az országból.

A kibertér-szabályozó hatóság a héten közzétette a bekért adatok benyújtásával végző vállalatok első listáját, és jelezte, hogy megkezdték az új szabályok érvényesítését – a nevek közül azonban egyelőre hiányzik az Apple, az egyik legnagyobb amerikai technológiai vállalat, amely az ázsiai országban működik.

Az Apple árfolyama 1 éves
 

Az Apple App Store-ja a világ egyik legnagyobb mobilalkalmazás-áruháza, és ezen keresztül a kínai felhasználók olyan nagy közösségi médiaplatformokat tudnak elérni, mint a Facebook, az Instagram vagy az X. A kínai hatóságok ezen keresztül számtalan amerikai szoftver adataihoz férnének hozzá, így az Apple dilemmája rengeteg céget és embert érinthet.

A hatóságok korábban közölték a tech óriással, hogy be kell regisztrálnia az áruházát, valamint az azon jelen levő összes alkalmazást, különben be fogják tiltani a használatukat az országban.

Az Apple hónapok óta tárgyal a kínai kormánnyal, hogy tegyen kivételt az App Store-ral, annak mérete ugyanis lehetetlenné teszi a hatóságoktól elvárt gyors regisztrációt.

Belsős információk szerint azonban a vállalat elsősorban a felhasználói adatokkal való visszaéléstől tart, amelyek átadása miatt az Egyesült Államokban is súlyos büntetést kaphatna. Ágazati szakértők szerint az Apple regisztrálása azzal járna, hogy több tízezer alkalmazást kell majd eltávolítani az App Store-ból.

Az amerikai vállalat és Peking között az utóbbi időben megromlott a viszony. Az Apple azon dolgozik, hogy más ázsiai országokban bővítse ki az ellátási láncait, amellyel csökkentheti a Kínától való függőségét, a kormány pedig szeptember elején a teljes állami szféra számára betiltotta az iPhone-ok használatát. A lépés néhány nap alatt közel 200 milliárd dollárral rövidítette meg a vállalat piaci kapitalizációját.

A Csendes-óceán túlpartján azonban a kínai vállalatoknak hasonló támadásokat kellett elviselniük – a TikTok anyavállalatától, a ByteDance-től például évek óta követeli Washington, hogy az adatkezelési kockázatok miatt költöztesse a szervereit az Egyesült Államokba.

Az Apple és beszállítói máris megszenvedik a kínai iPhone-tiltást

Az amerikai–kínai geopolitikai feszültség éleződése közel 200 milliárd dolláros léket vágott a világ legértékesebb cégének árfolyamán.