Világszerte bekeményítettek a cégek az otthonról dolgozókkal szemben. Egyre több vállalat hívja vissza az alkalmazottakat az irodába: egyeseknél elég a hibrid munkavégzés, azaz a munkahéten home office-ban és irodában tartózkodás vegyesen, másoknál viszont teljes mértékben a központból kell dolgozni. Utánajártunk, hogy mi az oka annak, hogy a vállalatok leépítik a távmunka és a home office lehetőségeit a működésükben.

Coworking23 January 2023, Hessen, Frankfurt/Main: A woman works in a coworking space. Photo: Sebastian Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A munkavállalók home office-ban és távmunkában nem elég innovatívak, így még a technológiai cégek és a startupok is az irodába irányítják az alkalmazottakat. 
Fotó: Sebastian Gollnow / AFP

Mivel a nagy technológiai vállalatok alkalmazkodtak a leghamarabb a Covid–19 okozta új helyzethez, többeknek visszatetsző, hogy a távmunka foglalkoztatási rendjétől visszatérnek a hibrid vagy a teljes irodai munkavégzésre. Kiváltképp azért is érinti rosszul a döntés az alkalmazottakat, mert a járvány idején azt az üzenetet kapták a munkáltatóktól, hogy bárhonnan dolgozhatnak. Így voltak, akik messzebb költöztek, és teljesen átszervezték az életüket. 

Nekik árulással érhet fel, hogy újból be kell járniuk a régi irodába.

Jó példa erre a Gindr közösségimédia-oldal és társkereső cég, amely ultimátumot adott az alkalmazottaknak: vagy bejárnak heti két napot az irodába, vagy útjaik elválnak októbertől. A szakszervezet szerint a 178 alkalmazottból 82 visszautasította a „kérést”. A cég követelése felboríthatja az alkalmazottak életét, hiszen azoknak, akik városokkal messzebb élnek, akár költözést vagy többórás ingázást is jelenthet a feltétel teljesítése. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az utazás költséges.

A videokonferencia-szolgáltató Zoom ennél kicsit lazább: ősztől csak azoktól várja el a heti két nap irodai munkavégzést, akik a központtól legfeljebb 80 kilométerre laknak. azonban szigorúbb szabályozást vezetett be tavaly, amikor előírta a most már X néven futó Twitter alkalmazottainak, hogy legalább heti 40 órában az irodából dolgozzanak.

Elon Musk a Twitternél elrendelte a teljes irodai munkavégzést.
Fotó: AFP

A technológiai cégek vannak a legkedvezőbb helyzetben ahhoz, hogy továbbra is home office-szal és távmunkával üzemeljenek, ennek ellenére ők is visszahívják az irodába a dolgozókat.

Mégis mi az oka, hogy a vállalatok szűkítik a home office és a távmunka lehetőségeit a hibrid munkavégzés javára?

A Zoomnak nagy változást jelentett a koronavírus-járvány miatt az állományt teljes home office-ba küldeni, mivel azelőtt csak irodai munkavégzést alkalmazott. Drew Smith, a vállalat egyesült királyságbeli és írországi kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője a BBC-nek elmondta, hogy azért lépték meg a dolgozók irodába való visszahívását, mert a tapasztalatuk szerint az alkalmazottak innovatívabbak és termelékenyebbek a személyes jelenléttel végzett munkában. 

Tehát habár a startupok és a digitális alapon működő cégek rugalmasabban állnak ahhoz a kérdéshez, hogy fizikailag honnan dolgozzon a munkavállaló, a járvány lecsengésével még ezek is visszahívták részben az alkalmazottakat az irodába. Általánosságban elmondható, hogy

a vezetők szerint az innováció egyik alapja a személyes kontaktus és munkavégzés.

A technológiai cégek alapja pedig az innováció.

A nagyobb vállalatokat tekintve mindehhez hozzájön, hogy minél nagyobb a szervezet, annál kevésbé képes motiválni és kreativitásra bírni a munkavállalóit. A távoli munkavégzésnél eltűnik az összetartozás érzése, a tanulás is nehézkesebb home office-ból, ezek miatt pedig a munkavállalók fluktuációja nő – még a kicsi cégeknél is. Ahhoz, hogy mindezt megakadályozzák,

még a startup vállalatok is irodába járásra kötelezik a munkavállalókat

– mondta Zach Roseman, a New York-i székhelyű Draftboard állásközvetítő alapítója.

Sokadrészt pedig a munkavállalói tapasztalatokat kutató Allison English szerint minél nagyobb egy technológiai cég, annál valószínűbb, hogy a vezetése a megszokott elveken alapul, azaz ugyanazokkal a szerepekkel és struktúrákkal létezik, mint a más ágazatokban működő szervezetek.