Cégvilág

Új stratégiába kezd a Netflix: fontos szerepet kaphatnak a kis animációs stúdiók

Jelenleg a Netflix a streamingipar kiemelkedő szereplője, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nincsenek nehézségei a vállalatnak.

Nemcsak az előfizetési rendszerben, a belső felépítésben is változások várhatóak a Netflixnél. Az átalakulás elsősorban az animációs részleget fogja érinteni, de a filmes felhozatalukban is érezhető lesz a változás – derül ki a Variety cikkéből.

BARCELONA, SPAIN - MARCH 2: The Netflix logo, the second largest entertainment/media company founded in the United States, being displayed during its Co-CEO Greg Peters keynote during the Mobile World Congress 2023 on March 2, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Joan Cros/AFP

A Netflixnél tervezett változások létszámcsökkentéssel, és már előkészületben lévő filmek készítésének leállításával fognak járni. Még nem véglegesítették, hogy hány dolgozó elbocsátására lesz szükség, de nemrég az Amazonnál is történt hasonló leépítés, szintén egy részlegen belül, ahol a munkavállalók 1 százaléka kapta meg a felmondólevelét.

Mindennek következtében a streamingszolgáltató külsős producerek toborzásába kezd, amellyel költséghatékonyabban tudja fenntartani az animációs tartalmak mennyiségét, mintha a saját stúdiók készítenék azokat.

Karen Tolivert 2022 februárjában nevezték ki az animációs részleg alelnökének, a befektetők szerint azóta konzisztensen kiáll a hosszú távú stratégiája mellett. Ennek céljából vizsgálják meg az animációs részleg a külsős felekhez kimenő ajánlatokat, hogy a külsős stúdiók termékei kerülhessenek a Netflix kínálatába. Konkrét stúdiókat vagy producereket még nem neveztek meg.

Az átalakítás miatt két készülőfélben lévő film gyártása is leáll, az Escape from Beverly Hills és a Tunga

A projektek leállítása, az elbocsátások, a külsős (kisebb költségvetéssel dolgozó) stúdiók toborzása is csak azt erősíti, hogy

 a streamingszolgáltató vállalat még nem találta meg a kiutat a jelenlegi, nem éppen kedvező pénzügyi helyzetéből, amelyre már a folyamatosan dráguló előfizetések alapján is következtetni lehetett.

Egyelőre még a Netflix az iparág kiemelkedő szereplője, de az egyáltalán nem biztos, hogy a piac további növekedésével nem fognak átrendeződni az erőviszonyok.

Bízhat még a Disney a Star Warsban? Ezek a sorozatok érkezhetnek az Ahsoka után

A Disney számára nem könnyű most eldönteni, hogy milyen projekteknek adjon zöld utat. Bár a rajongók általában elégedettek voltak az Ahsoka sorozattal, a platform előfizetői száma 2022 negyedik negyedéve óta folyamatosan és egyre nagyobb mértékben zsugorodik. A jelszómegosztás felszámolása akár megoldás lehet erre, de lehetséges, hogy a költségkímélés érdekében a stúdió elkaszál néhány drágább sorozatot.

 

Netflix animáció elbocsátás streaming mozaik
Kapcsolódó cikkek