Többévi jogi csatározás után vereséget szenvedett a Google a Fortnite fejlesztője, az Epic Gamesszel szemben, s ennek következtében teljesen átalakulhat, hogy miként működnek az évente több mint 200 milliárd dollárt termelő alkalmazásboltok az okostelefonjainkon – írta a Bloomberg.

Epic Games Photo Illustrations
A Google és az Apple 2020-ban tiltotta ki az Epic Gamest az alkalmazásboltjaikból, mert nem akarta megfizetni a méregdrága jutalékaikat.
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

A Google és az Apple – a két amerikai technológiai óriás, amelyek leuralták az okostelefonokon használt alkalmazásboltokat – most kénytelenek azzal szembesülni, hogy a teljes üzleti modelljüket át kell alakítaniuk. Az eddigi 30 százalékos jutalék felszámítását és a versenytársak kizárását is magában foglaló praktikáik ugyanis kettős monopóliumnak számíthatnak.

Az Epic éveken át harcolt a két vállalat gyakorlata ellen, s végül a bíróság neki adott igazat: a Google anyavállalata, az Alphabet tisztességtelenül járt el vele és rengeteg más fejlesztővel szemben, akik kénytelenek voltak az ő alkalmazásboltjukat használni.

Sorra dőlnek el a dominók, és a győzelmünk fel fogja gyorsítani az alkalmazásboltok feletti monopóliumok felbomlását

– nyilatkozta Tim Sweeney, az Epic vezérigazgatója az ítélethirdetés után.

Bár az Apple 2021-ben már megnyert egy hasonló ügyet a videójáték-fejlesztővel szemben, azt a döntést csak egyetlen bíró hozta. A Google-per jellege – ahol az esküdtszék egyhangúlag az Epic mellé állt – lehetővé tette a tényleges fogyasztóknak, hogy mérlegeljék az okostelefonos alkalmazások világát. A kevesebb mint négyórás tanácskozáson megállapították, hogy a Google versenyellenes magatartást tanúsított, kárt okozott az Epicnek, és jogellenesen kényszerítette saját számlázási rendszerét a fejlesztőkre.

A harc 2020-ban kezdődött, amikor a Fortnite-ot kidobták az App Store és a Google Play alkalmazásboltokból, mert a fejlesztő titokban saját fizetési rendszert épített bele a szoftverbe, a cég ezzel próbálta meg kikerülni a két tech óriás 30 százalékos „adóját”. Az Epic ezt követően mindkét nagyvállalatot beperelte.

Tovább folytatódik az Apple és az Epic Games közötti jogi háború

Hétfőn egy szövetségi fellebbviteli testület másfél órás kihallgatáson hallgatta meg az Apple és az Epic Games jogi képviselőit. A két éve tartó jogi háború folytatódik, miután az alsóbb szintű bíróság tavaly szeptemberi ítéletével egyik cég sem volt elégedett.

A Google ellen az egyik legerősebb érv az volt, hogy több nagyvállalattal is különmegállapodást kötött – például a Spotify és az Amazon alkalmazásaival kapcsolatban –, míg a kisebb fejlesztők kénytelenek voltak magasabb jutalékot fizetni.

Az elmúlt években néhány szereplő túl nagy hatalomra tett szert, ami nemcsak a piac résztvevőinek, hanem a felhasználóknak is súlyos károkat okozott. A bíróság döntése itt komoly átalakuláshoz vezethet

– kommentálta a bírósági döntést Paul Swanson, a Holland & Hart technológiai és versenyjogra szakosodott partnere.

Portland,,Or,,Usa,-,Feb,10,,2022:,Closeup,Of,The
Fotó: Shutterstock

A technológiai óriásokat nem csak az ehhez hasonló bírósági ügyek fenyegetik: az Európai Unióban a digitális piacokról szóló törvény máris változásokat sürget. Az Apple-nek hamarosan engedélyeznie kell majd a harmadik féltől származó alkalmazásboltokat és számlázási rendszereket a régióban.

Emiatt az Apple és a Google is megváltoztatta a politikáját, hogy az előfizetéses alkalmazások után jutalékot szedjen. Az Apple pedig arra kényszerült, hogy Hollandiában a társkereső alkalmazások megkerülhessék a számlázási rendszerét.

Az elmúlt két évtizedben a nyílt internet zárt dobozokká alakult, ahol néhány túlhízott szereplő mindenkire ráerőszakolhatja az akaratát. De már egy olyan apróság, mint a 30 százalékos eltűnése is hatalmas lyukat üthet ezen a rendszeren 

– mondta Sweeney. Szerinte az online gazdaság csak akkor tud egészségessé és tisztává válni, ha az ilyen túlkapások törvényi úton lesznek megszüntetve; ebből pedig a fogyasztók nyernek majd a legtöbbet.

A Google már bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen, és közölte, hogy „továbbra is megvédi az Android üzleti modelljét, és továbbra is mélyen elkötelezett marad a felhasználóink, partnereink és a tágabb Android ökoszisztéma iránt”. A jogi szakértők szerint azonban a döntés sziklaszilárdnak tűnik.

Elárulta a Google, mire kerestek rá 2023-ban a magyarok

Azahriah, az atlétikai világbajnokság, Suhajda Szilárd és Szoboszlai Dominik is sokakat érdekelt, de vannak meglepetések is. A Google kategóriánként állította össze a toplistát.