A JPMorgan munkatársainak már legalább két évvel azelőtt feltűnt Jeffrey Epstein hatalmas készpénzigénye, hogy az beismerő vallomást tett volna kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések ügyében.

Jeffrey Epstein Appears In Manhattan Federal Court On Sex Trafficking Charges NEW YORK, NY - JULY 08: A protest group called "Hot Mess" hold up signs of Jeffrey Epstein in front of the Federal courthouse on July 8, 2019 in New York City. According to reports, Epstein will be charged with one count of sex trafficking of minors and one count of conspiracy to engage in sex trafficking of minors. (Photo by Stephanie Keith/Getty Images)
Fotó: Stephanie Keith / Getty Images

A milliárdos ellen először 2006-ban indult eljárás kiskorú prostituáltakkal való feltételezett kapcsolata miatt, és 2008-ban zárult le Epstein beismerő vallomásával. Akkor 13 hónapra került rács mögé a többek közt Donald Trumppal és András herceggel is baráti viszonyban álló pénzember. 

Epsteint 2019-ben ismét őrizetbe vették, akkor már emberkereskedelemmel kapcsolatos vádakkal, de az ügy végére nem került pont, mivel zárkájában öngyilkos lett.

Az Epstein pedofilszigeteként is ismert Little St. James magánszigetnek helyt Amerikai Virgin-szigetek kormánya azonban nem hagyta annyiban az ügyet, perbe fogta a milliárdos bankját, a JPMorgant, amiért a vád szerint éveken keresztül lehetővé tette a milliárdos pedofíliával és szexkereskedelemmel kapcsolatos pénzmozgásait.

A bírósági iratokból kiderült: a bank alkalmazottainak már 2006-ban feltűnt, hogy a milliárdos szokatlanul sok készpénzt vesz fel, ez pedig gyanús kellett volna legyen számukra. Főleg, hogy az iratokból látszik, 

a bankárok körében nyílt titok volt, sőt poénkodás tárgyát is képezte Epstein pedofil életmódja, mégsem tettek semmit.

Az ügyész szerint ha a bank dolgozói kötelességüknek megfelelően jelentették volna a gyanús készpénzmozgást, a hatóságok évekkel előbb bizonyítékot szerezhettek volna a milliárdos ellen, amelyet az ellene zajló eljárásokban felhasználhattak volna, és beismerő vallomása nélkül is rács mögé küldhették volna a milliárdost.

Epstein éves szinten nagyjából 750 ezer dollárnyi készpénzt vett fel, alkalmanként akár 40–80 ezret is, havonta többször, mégsem keltette fel a bankárok figyelmét. 

Az iratok szerint Epsteinék azt állították, a készpénzt a milliárdos magángépeinek tankolására költik, a kivétek azonban az idő alatt sem álltak le, amikor Epstein börtönben volt.

A JPMorgan minden tagad és Jes Staley-re, a korábbi egyik magas rangú vezetőjére mutogat. A JPMorgan szerint azon túl, hogy Staley a privátbanki üzletág vezetője volt, szoros baráti kapcsolatot ápolt Epsteinnel, akivel több ezer levelet váltottak, így még ha lett is volna szerepe a banknak a bűncselekmények támogatásában, az Staley saját ténykedésének körébe tartozik. Staley azonban állítja: semmit nem tudott Epstein ügyeiről.

A bank 2010-ben döntött úgy, nem kíván további üzleti kapcsolatban maradni az akkor már egy évet börtönben töltő milliárdossal, de a szakításra csak 2013-ban került sor, így ez idő alatt még kezelték a milliárdos pénzét.

A JPMorgan egyik vezetője 2011-ben aggodalmát fejezte ki egy olyan miatt, amelyet Epstein egy olyan modellcéggel kapcsolatban kívánt felhasználni, amelyet korábban kiskorú lányok Amerikába juttatásával gyanúsítottak meg. Ekkor már Epstein hatalmas vagyonának eredetéről is merültek fel kérdések, mivel pénzének forrását a bírósági iratok szerint nem tudták azonosítani.

A szexkereskedelem támogatásáért perlik a Deutsche Bankot és a JPMorgant

Újból perre mennek a nők, akik évekkel ezelőtt azt állították, hogy Jeffrey Epstein megrontotta őket. A fiatal nők ezúttal a Deutsche Bank és a JPMorgan Chase & Co. bank ellen indítottak keresetet. Állításuk szerint a két bank segítette Epsteint és ügyfeleit a szexhálózat fenntartásában azzal, hogy profitért cserébe elnézték gyanús ügyleteiket, és ezekkel megsértették a pénzmosás és a bűncselekmények elleni jogszabályokat.

Epstein 2004-ben még két, a médiában vele romantikus kapcsolatba is hozott 18 éves lány bankszámláján és hitelkártyáján is megjelent kezesként, egyikük pedig 450 ezer dollárt is kapott a milliárdostól, de ez sem ébresztett kétségeket a bankárokban.