A idén február végén megjelent Atomic Heart egy hónappal az indulása után csak Steamen 15 millió dollárt termelt, az eladott példányszám pedig ugyanezen idő alatt közel 400 ezer volt. Márciusban a fejlesztők közölték: a programmal három héttel a megjelenése után már 5 millióan játszanak az összes platformon.

A,White,Xbox,Game,Controller,Lies,On,The,Keyboard,Against A white Xbox game controller lies on the keyboard against the background of the computer game Atomic Heart. Russia, Moscow, January 2023
Fotó: Shutterstock

Ehhez fontos hozzátenni, hogy ez a szám nem tükrözi pontosan az Atomic Heart eladásait, mivel a játék az első naptól kezdve elérhetővé vált az Xbox és a PC Game Pass-on keresztül: ez egy olyan fizetős szolgáltatás, aminek keretében az előfizetők havi összegért rengeteg játékkal üthetik el az idejüket és nem kell őket külön megvenni. A program kiadója, a Focus Entertainment bevétele a 2022/2023-as pénzügyi évben 36,2 százalékkal 194,1 millió euróra nőtt éves szinten, ami a cég eddigi legjobb eredménye.

Ebből 52,6 millió euró a negyedik negyedévben keletkezett, amihez jelentősen hozzájárult az Atomic Heart megjelenése.

A játék fejlesztője, a Mundfish ugyan cipruson bejegyzett cég, de valójában oroszok birtokolják és dolgoznak benne. A retrofuturisztikus FPS egy alternatív Szovjetunióban játszódik, ahol a játékos egy KGB-ügynök bőrébe bújva küzd meg az emberekre támadó robotokkal. Ukrajna számtalan vádat fogalmazott meg a programmal kapcsolatban: az eladásokból származó bevételekből finanszírozzák a orosz hadigépezet, adatokat gyűjtenek a felhasználókról, amelyeket aztán megosztanak az orosz kormánnyal és az orosz titkosszolgálatokkal. 

Bírálták a játék koncepcióját, Kijev szerint a videójáték orosz propagandának számít és még azzal is problémájuk volt, hogy a történet főhőse a KGB-nél dolgozik. Azt is felrótták a stúdiónak, hogy nem ítélték el egyértelműen az orosz támadást, amire a fejlesztők közölték: elítélik az erőszak minden formáját, támogatják a békét és nem foglalkoznak a politikával. Alex Bornyakov, digitális átalakulásért felelős ukrán miniszterhelyettese levélben fordult a PlayStationt birtokló Sonyhoz, a PC-n és Xbox-konzolokon a játékot árusító Microsofthoz, valamint a legnagyobb digitális áruházat (Steam) üzemeltető Valvehoz, hogy korlátozzák az Atomic Heart elérését, ami nem történt meg.

Kisebb bojkottmozgalom is elindult, például nagyobb nézettséggel rendelkező Youtuberek szólították fel az embereket, hogy ne vásárolják meg a videójátékot. Viszont az ukrán kormány és a bírálók nem tudták alátámasztani az állításokat, a történet előrehaladtával pedig kiderült, hogy az alternatív Szovjetunióban sem fenékig tejföl, így a propaganda vád sem állta meg a helyét. Végül a játék szépen termelt a fejlesztőknek és a kiadónak, ráadásul a kritikusok és az emberek is kedvelik: Googlen 90 százalékán, Steamen 85 százalékon áll. A Hogwarts Legacy után újabb videójátékos bojkott bukott meg, amihez hozzá kell tenni: az iparágban eddig egyetlen hasonló akció sem lett eredményes.

Aranytojást tojó tyúkra lelt a Warner Bros., letarolta a videójáték-piacot a Hogwarts Legacy

A Warner Bros. zászlóshajója lehet a következő években a J. K. Rowling Harry Potter világán (Wizarding world) alapuló videójáték, a Hogwarts Legacy. A játék számos rekordot megdöntött a megjelenése óta eltelt két hétben, illetve 850 millió dolláros bevételt is hozott a stúdiónak. A játék a kritikusok és a gamerek körében is hatalmas népszerűségnek örvend.