Ezúttal is eseménydús héten vagyunk túl. Kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank, a nemzetközi sportsajtó pedig Szoboszlai Dominikról beszélt. Azonban nem ezek érdekelték legjobban a jövő héten immár 55 éves Világgazdaság olvasóit, hanem az alábbi hírek.

A finnek rájöttek, miért durran ki az elektromos autók abroncsa

Hajlamosabbak a sérülésre az autók kis gördülési ellenállású, ezért kevésbé mély futófelületű gumiabroncsai, persze csak rossz, murvás úton. Elsősorban az elektromos autóknak van ilyen gumijuk. A finn Kauppalehti kereskedelmi szaklap körbejárta kérdést.

Selective,Focus,Flat,Tire,Of,Old,Car,Park,On,The
Fotó: Shutterstock

Az abroncsok termékfejlesztése állandó egyensúlyozás – jelentette ki a lapnak Mikko Liukkula, a Nokian Tyres fejlesztési menedzsere. A végeredmény mindig kompromisszum a különböző tulajdonságok között, mint például a kopásállóság, a nedves tapadás és a gumiabroncs zaja.

Újraszámolták az üzemanyag árát: tényleg hatott a kormányzati ultimátum – látványos csökkenés jön péntektől

Szerdán megjelent a legfrissebb információ az üzemanyagárak változásáról. Mióta a kormányzat bejelentette, hogy kész beavatkozni a piacon, megállt a drágulás. A benzin bruttó 6 forinttal, a dízel bruttó 4 forinttal kerül kevesebbe literenként. Ennek következtében péntek óta a 95-ös benzint 647 forint per liter, a gázolajat pedig 678 forint per liter áron tankolhatjuk.

Új információk láttak napvilágot az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatban

Egy évvel ezelőtt, 2022. szeptember 26-án robbantották fel az Északi Áramlat tenger alatti kőolajvezetéket. Mind nagyobb nyomás nehezedik az érintett hatóságokra, hogy kiderítsék, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot.

Balti-tenger, 2022. szeptember 29.
A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán.
MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség
Fotó: MTI / EPA

A svéd Norsar elemzései alapján megállapították, hogy az eddig ismert két robbanást újabb kettő követte, valamint hogy a sérüléseket robbanótöltetek okozták. A közelmúltban felfedezett további két robbanás a dán Bornholm szigettől északkeletre történt, körülbelül 7 és 16 másodperccel a korábban ismert két detonáció után.

Itt a bejelentés: évközi minimálbér-emelés és 2027-ig szóló bérfelzárkóztatási program kerül a kormány asztalára

2027-ig szóló bérfelzárkóztatási program koncepcióját dolgozzák ki a következő hetekben a szakszervezetek és a munkaadók, erről állapodtak meg a mai tárgyalásukon, amit hamarosan a kormány elé is benyújtanak. Akár minden eddiginél korábban, már október végén megállapodás lehet a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról.

20230913 Budapest
Nyugdíjasok

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

vége a találgatásoknak – Orbán Viktor bejelentette az emelést

Novemberben átlagosan félhavi nyugdíj-kiegészítést fizetünk az időseknek – jelentette be Orbán Viktor a közösségi oldalán csütörtök délelőtt. Erről a döntést szerdán hozta meg a kormány. A kiegészítés novemberben érkezik, az ősz végén a postások átlagosan közel félhavi nyugdíjjal többet visznek majd a nyugdíjasoknak.

Pontos elszámolás, hosszú barátság, a nyugdíjasok számíthatnak ránk

– fogalmazott a kormányfő.

A hét podcastja: a PMÁP-on túl is lehet érdemi hozamra vadászni a kötvénypiacokon

Érdemes diverzifikálni a kötvényportfóliókat is, hiszen a Prémium mellett a külföldi állampapírok között is érdemes szemezgetni, akár euróban vagy dollárban denominált kötvények között – mondta a Világgazdaság Arbitrázs című podcastsorozatának legújabb epizódjában Beschenbacher Kornél, az SPB privátbankára.