Extra

Krausz Ferenc Nobel-díjából hatalmas összeget kaphatnak az ukrajnai háború kárvallottjai

A magyar Nobel-díjas kutató rendszeresen jótékonykodik, a 122 millió forintos jutalmát is ilyen célokra ajánlja fel.

Az Ukrajnában dúló háború kárvallottjai számára tervezi felajánlani 122 millió forintos pénzdíjának nagy részét Krausz Ferenc magyar kutató, akit az idén fizikai Nobel-díjjal tüntetett ki a Svéd Királyi Akadémia.

Krausz FerencMünchen, 2015. október 22.Krausz Ferenc kísérleti fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója Münchenben 2015. október 22-én.MTI Fotó: Kovács TamásMünchen, 2015. október 22.
Krausz Ferenc kísérleti fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója Münchenben 2015. október 22-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Krausz Ferenc a Magyar Tudományos Akadémiának adott interjújában úgy fogalmazott: rendszeresen jár Magyarországra, a háború pedig ide sokkal közelebb van, mint Németországhoz, ahol ő egyébként főállásban kutat. Amit itt az elmúlt másfél év alatt a háború következményeiből látott, meggyőzte arról, hogy ahogy csak tud, segíteni szeretné az orosz agresszió áldozatait és családtagjaikat.

Krausz arra is gondolt, hogy önkéntesként elmegy az ukrán határra segíteni a menekültek fogadását, de végül úgy döntött, hogy kiterjedt tudományos kapcsolatrendszerén keresztül többet tud tenni ezekért az emberekét, mint személyesen: egy jó ideje már ezért a Science4People nevű jótékonysági szervezeten keresztül adakozik ő maga is a háború kárvallottjai számára, ahogy ugyanerre buzdítja az őt körülvevő tudományos közeg szereplőit is. 

Két legutóbbi díjam, a tavalyi Wolf-díj és az idei Frontiers of Knowledge díj összegét – az előbbit teljes egészében, az utóbbit jelentős részben – felajánlottam az alapítványnak, és hasonlóan szeretnék a Nobel-díjjal kapcsolatban is eljárni

– fejtette ki a Nobel-díjas kutató az MTA-nak.

A friss Nobel-díjas Krausz Ferenc kutatóközpontjában vizitált Szentkirályi Alexandra

A kormányszóvivő a friss Nobel-díjas Krausz Ferenc munkája előtt tisztelegve látogatott a Molekulárisujjlenyomat-kutató Központba.

Krausz Ferenc a Nobel-díj elnyerése óta több interjút is adott, ezekben többek között kiemelte általános iskolai tanárainak hatalmas szerepét abban, hogy végül a fizika felé vette az irányt, illetve rámutatott: a szegedi ELI-kutatóközpontnak a világ minden tájáról csodájára járhatnak, mivel a technológiában hatalmas lehetőségek rejlenek.

 

Krausz Ferenc Ukrajna Nobel-díj
Kapcsolódó cikkek