Extra

Bebizonyították: karácsony előtt az ajándékvásárlás miatt stresszelünk a legjobban

Egy globális, a világ négy kontinensének 18 országára kiterjedő felmérés 81 százaléka tartja úgy, hogy a karácsony az év legjobban várt időszaka. Eközben sajátos módon, az ajándékozással kapcsolatos fáradalmak okozzák a legtöbb stresszt.

A TGM Research nemzetközi közvélemény-kutató által készített Global Christmas Survey felmérése szerint a karácsony ma már a világ minden tájára kiterjedő hagyomány, amelyet az örömhírrel, vidámsággal és az emberi kapcsolatok megerősítésével azonosítanak. A különböző országokban keverednek a helyi szokások, az egyetemes keresztény hagyományok és a modern kultúra vívmányai, miközben vannak, akik szívesebben töltik minden évben egyedül ezeket a napokat. 

Magyarországon a megkérdezettek közel fele műfenyőt választ idén karácsonyfának.
Fotó: AFP

A többségnek régi gyökerekre visszanyúló tradíciói vannak, amelyek nagy változatosságot mutatnak a különböző országokban. Sok esetben közös elem az ünnepi bevásárlás, a dekoráció és a karácsonyi hangulathoz tartozó tevékenységek, például a családi sütés-főzés és étkezés – áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összeállításában.

Ünnepvárás és előkészületek

Nemzetközi szinten a felmérésben megkérdezettek közel 81 százaléka az év legjobban várt időszakának tartja a karácsonyt. Leginkább, 92 százalékban az afrikaiak (Nigéria, Kenya és Dél-afrikai Köztársaság) várják az ünnepet, majd a második Latin-Amerika (Mexikó, Brazília és Argentína) 82 százalékkal.

A karácsonyra való felkészülés régiónként változik. A felmérés eredménye azt mutatja, hogy a legtöbb ember körülbelül egy hónappal korábban kezdi el a készülődést. Ezt a hagyomány az Egyesült Államokban a megkérdezettek 22 százaléka, Európában 26 százaléka tartja.

A megkérdezettek számára az ünnepi időszak legfőbb tartalma, hogy a karácsony összehozza az embereket. A felmérés eredménye azt mutatja, hogy a válaszadók több mint 90 százaléka azért szereti a karácsonyt, mert időt tölthet családjával. A közös étkezés 76 százalékuknak fontos. 

couple arranging dining table with christmas decoration
A közös családi étkezést és az ahhoz kapcsolódó előkészületeket nagyon sokan tartják fontosnak.
Fotó: GettyImages

„Más felmérések, amelyek kimondottan magyarok körében készültek, egybevágnak a nemzetközi trendekkel” – mutat rá Németh Viktória az Oeconomus senipor kutatója.  

A karácsonyi ünnepekre a magyar családok többsége közösen készül fel, de az előzetes nagytakarítás és a sütés-főzés a nők irányítása alatt áll, a férfiak inkább a közös munkálatokban segédkeznek. 

Magyarországon a megkérdezettek közel fele műfenyőt választ idén karácsonyfának, és mindössze 35 százalékuk ragaszkodik az igazi fenyőhöz. 

Karácsonyi vásárlás 

A nemzetközi kutatásban résztvevők 35 százaléka december elején kezdi meg a karácsonyi bevásárlást. A válaszadók majdnem harmada december, 18 százaléka pedig november közepén veszi nyakába a boltokat. 

Toronto,-,December,26:,Shoppers,Visit,The,Mall,In,Toronto,
Az emberek majdnem harmada december közepén, 18 százaléka pedig november közepén veszi nyakába a boltokat. 
Fotó: Shutterstock

Magyarországon 2023-as előzetes felmérések alapján a legnépszerűbb termékkategória a megelőző évhez hasonlóan idén is a játék (43 százalék) és a ruha (41 százalék), ezt követik az elektronikai cikkek és kiegészítők (36 százalék), az ajándékutalványok (25 százalék), az élményajándékok (19 százalék), valamint a saját kézzel készített meglepetések (17 százalék). Az ajándékokra szánt összeg átlagosan 71 ezer forint, ami az inflációt is figyelembe véve nagyságrendileg hasonló, mint a tavalyi 60 ezer forint. 

Már az örömszerzés is teher?

Megdöbbentő eredmény, de a megkérdezett magyarok 70 százaléka nem tudja stressz vagy frusztráció nélkül átvészelni az ünnepeket. 

A főbb feszültségforrások az ajándékozás szokásával függenek össze: 

  • 21 százalék számára az óriási tömeg jelent nehézséget, 
  • 15 százalékuknak az elköltött pénz, míg 
  • 14 százalékuknak a karácsonyi ajándékötlet hiánya okozza a legnagyobb problémát. 

Eközben 16 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem felhőtlen neki az ünnep, nem tudja élvezni minden pillanatát. Mindösszesen 14 százalék állítja magáról, hogy megtanulta elengedni a stresszt. 

A nemzetközi felmérések is hasonló következtetésre jutnak: az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association) kutatása alapján az ottani felnőttek 89 százaléka ugyan örömtelinek éli meg az ünnepeket, miközben túlterheltnek is érzi magát. A briteknél az ajándék és a pénzügyi kérdések az ünnepek legstresszesebb része.

 

karácsony Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány előkészület közvélemény stressz
Kapcsolódó cikkek