Friss hírek

Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor még régiós összevetésben is szegénynek számítanak

Öt magyar is szerepel a Forbes listáján, amely azokat a gazdagokat tartalmazza, akiknek a vagyona legalább egymilliárd dollár. A magyar milliárdosok vagyona nem csak a legnagyobbakhoz képest törpül el, még a közép-európai régióban sem tartoznak a legnagyobbak közé.

Öt magyar szerepel a Forbes majdnem 2800 főt tartalmazó listáján, akiknek a vagyona dollárban számolva eléri az egymilliárdot. Az átlagnál nyilván sokkal tehetősebbek, de mítosz, hogy a gazdagságuk krőzusi lenne. A vagyonuk nem csak a magyar éves GDP-vel vetekedő tulajdonú legnagyobbakhoz képest törpül el. Célszerűbb a hasonló helyzetből indult nagy közép-európai gazdaságokhoz mérni, és még hozzájuk képest is mérsékelt a magyar vagyoni különbség.

forbes
Fotó: Shutterstock

A Forbes adatait elemezve kitűnik, hogy a régió gazdaságainak méretét ismerve talán meglepő módon nem a lengyel dúsgazdagok szaladtak előre, hanem a csehek. Közülük tizenegyen kerültek fel a Forbes listájára (a hetediken a volt kormányfő, Andrej Babis), akik közül a 10. is gazdagabb a leggazdagabb magyarnál (1,8 milliárd dollárral a Penta befektetőtársaság alapítója, Marek Dospiva). 

Lengyel milliárdosból nyolc van, románból hat, magyarból öt, szlovákból kettő.

Ami a vagyonok nagyságát illeti, ebben is magasan a csehek vezetnek, és közülük a leggazdagabbak világméretekben is látszanak. A legnagyobb a vagyona közülük Petr Kellner özvegyének, Renata Kellnerovának, aki 17,7 milliárd dollárjával a világ szintjén alig marad ki az első százból a 2024. április 3-i Forbes-adatok szerint. 

A legmódosabb lengyel, a 6,8 milliárd dollárral rendelkező, szerteágazó ipari és technológiai vállalatbirodalom felett diszponáló Michal Solowow a cseh szupergazdagok listáján alig férne be az első ötbe.

Közép-Európa többi nagy gazdaságát tekintve csak Romániában férne be az első ötbe magyar / Forrás: Forbes (https://www.forbes.com/real-time-billionaires/#63f219f63d78)

Tovább haladva a régióban, még mindig nem a magyar gazdagok jönnek, hanem a románok. Közülük a leggazdagabb, a 2,4 milliárd dolláros vagyonú Daniel Dines, az UiPath robotikai vállalat alapítója és vezérigazgatója, globálisan az 1389. helyen szerepel. Az első hét leggazdagabb cseh közé ő nem férne be, és a lengyelek közt három gazdagabb is van nála.

A magyar milliárdosok: Mészáros, Csányi, Felcsuti, Gattyán, Veres

Ami a magyarokat illeti, ebben a négyes mezőnyben közülük csak ketten tudnának bekerülni az első 15-be, az utolsó helyeken, és a három leggazdagabb román üzletember az összes magyar milliárdosnál nagyobb vagyonú. Az első öt magyar sorrendben: Mészáros Lőrinc (1,6 milliárd dollár), Csányi Sándor (1,5), Felcsuti Zsolt (1,3), Gattyán György (1,1) és Veres Tibor (1).

Táblázatunkból látható, hogy az öt leggazdagabb magyar vagyona együttesen sem éri el a cseh top 5 egyikének a vagyonát sem. Ha mind a négy ország öt leggazdagabbjának a vagyonát adjuk össze, akkor az összesített 86,2 milliárd dollárt tenne ki. A világranglistán ez csak a 17. helyre volna elegendő, ami érzékelteti, hogy a legnagyobb vagyoni különbségeket a kapitalista világban továbbra sem a fejlődő közép-európai régióban kell keresni.

Milliárdos lett egy tizenkilenc éves lány, vége Zuckerberg korának

Milliárdos lett a Forbes legfrissebb listája szerint egy 19 éves, a brazíliai Florianópolisban élő lány, nem forintban, hanem dollárban. A milliárdosok is mások lettek, ahogy más lett a világ, már nincs 30 évnél fiatalabb a világon, aki maga gazdagodott meg.

 

 

Mészáros Lőrinc Csányi Sándor milliárdosok Forbes
Kapcsolódó cikkek