Kiskereskedelem

Hatalmas áttörés, Varsó reménysugarat küldött a magyar vásárlóknak is

Lengyelországban megtörtént, amiben másutt Közép-Európában még csak reménykednek a vásárlók. A lengyel háztartások immár többet fogyasztanak, mint egy évvel ezelőtt – erre a fordulatra várunk Magyarországon is.

Egész évben erre a fordulatra vártak Lengyelországban és a régióban, és a lengyeleknek már nem kell tovább várniuk. A szerdán közölt adatok szerint októberben – tehát a lengyelországi választások hónapjában – éves alapon először nőtt a kiskereskedelmi forgalom január óta, és a 2,8 százalékos bővülés az utóbbi egy év legszebb adata. A lengyel fogyasztók átjutottak a magas és gazdasági lelassulás fémjelezte háborús válságon, és ha nem jön közbe újabb fájdalmas fejlemény, folytatódhat az életszínvonal felzárkózása a Nyugathoz.

Wroclaw
Fotó: Picture alliance / Getty Images

Az érzékelhető növekedés értékét mutathatja, hogy a tavaszi hónapokban még 7 százalék körüli mértékben zuhant a lengyel kiskereskedelmi forgalom a múlt évhez képest.

A novemberi választások előtt az újrázásra törekvő Morawiecki-kormány növelte kiadásait, még az üzemanyag árát is alacsonyan tartották, aminek olyan, nemkívánatos következményei is lettek, hogy a szomszédos Csehországból és Németországból tódultak a határhoz közeli benzinkutakhoz az autósok olcsó üzemanyagot vételezni

Mindez nem szerezte meg a konzervatív Jog és Igazságosság párt számára a várt választási eredményt, az ellenzéki szövetség több mandátumot szerzett, ám több mint egy hónappal a választások után még mindig nem alakult új kormány.  

Morawiecki egy dublőr, akivel nem hajlandó tárgyalni a Harmadik Út lengyel párt

Nem halad jól Mateusz Morawiecki kormányalakítása. A kijelölt miniszterelnök megpróbálta magához csábítani az ellenzéki Harmadik Út és Konföderáció pártot, de egyik csoport sem kér Morawieckiből. A Harmadik Út párt egyenesen dublőrnek nevezte a kijelölt miniszterelnököt, akivel nem kívánnak tárgyalni.

 

A háztartások helyzete javult, a fogyasztás már nem zuhan

Mindenesetre az éves mínusz a lengyel háztartások fogyasztásában egyre vékonyult a választásokhoz vezető hónapokban, mígnem el is tűnt. Októberben már 3,8 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom a szeptemberit, amikor még egyaránt 0,3 százalékos havi és éves szintű csökkenést mértek.

A javulás, ha választások nincsenek is, statisztikailag törvényszerű, ha levonul egy inflációs hullám, amelyet igyekeznek a korábbinál nagyvonalúbb béremelésekkel kompenzálni. Ez történik Európa-szerte, ám az uniós gazdaságok még mindig a szélén tántorognak, és a belső fogyasztás visszaépülésére szükségük is van, hiszen a nemzetközi gazdaság nyújtotta körülmények nem akarnak javulni.

A magyarázat a meglepően jó lengyel adatra: októberben a lengyel vállalatoknál 6 százalékponttal haladta meg a bérek emelkedése az inflációt – írták elemzésükben az ING szakértői. A fogyasztói hangulat tulajdonképp már az év elejétől folyamatosan javult, és a negyedik negyedévben várhatóan emelkedni fog a háztartási fogyasztás, majd ez a folyamat jövőre fel is gyorsulhat – jósolták.

Ez a folyamat a közép-európai gazdaságokra is jellemző, amelyek a gazdasági adatokban és a dinamikában sok hasonlóságot mutatnak egymással, a lengyel adatok tehát a régió más országaiban, így Magyarországon is reményt keltenek. 

A mi esetünkben az inflációs hullám tavaly lassabban érkezett és csúcsosodott ki, mint a régió más országaiban, ezért lassabban is távozik. Mindenesetre októberben a magyar infláció már egy számjegyűvé vált, és miképpen a lengyeleknél, nálunk is készülődik a fordulat a fogyasztásban, hiszen a bérek pörögnek, miközben a drágulás üteme mérséklődik.

Térképen mutatjuk meg, hogy mennyit keresnek a fizikai munkások Magyarországon – elképesztő, ami két vármegyében zajlik

Olyan mértékben nőnek a fizikai foglalkozásúak körében a keresetek, hogy két vármegyében már többet vihetnek haza, mint Budapesten.

Minimálbér-emelés 2024: szinte az egész régiót kenterbe verjük, Románia is mögöttünk

A környező országokban is nagyjából sejteni lehet, hogy mekkora mértékben emelkedik a jövőre, és bár van hova fejlődniük a magyar kereseteknek, köztük a kötelező legalacsonyabb munkabérnek, az idei emelés így is az egyik legmagasabbnak számít a régióban. Hétfőn az illetékesek már alá is írták a minimálbér-emelésről szóló megállapodást – közölte a GFM.

 

Nem lesz egyenletes a javulás a kiskereskedelmi forgalomban

Szeptemberben a magyar kiskereskedelem még mindig vastag éves mínuszban volt, 7,3 százalék volt a csökkenés, amiből látszik, hogy a lengyel fordulat gyors megismétlésére kevés az esély. Mindenesetre a magyar infláció gyors mérséklődése azóta is folytatódott, novemberben pedig egyszeri lökést adhatott a fogyasztásnak a nyugdíjemelés

Ami a béreket illeti, ezek dinamikájában országosan nagy regionális különbségek mutatkoznak. Ugyanakkor az is valószínű, hogy ha beköszönt a javulás a fogyasztásban, az nem az árufajták teljes spektrumán söpör majd kezdetben végig. 

A lengyel adatok is óvatosságra intenek: ne várjunk földcsuszamlást

A lengyel adatok is azt mutatják, hogy az üzemanyag viszonylagos olcsóságának nagy volt a hatása. Az eladások októberben jóval gyorsabban emelkedtek. A lengyeleknél a következőképpen nézett ki az éves változás októberben (és láthatjuk, van, amiből még mindig kevesebbet vesznek, mint egy éve):

  • Üzemanyagok 16,7 százalék (szeptemberben 7,5 százalék)
  • Motoros járművek és alkatrészeik 12,3 (9,8)
  • Gyógyszerek, kozmetikumok, ortopéd eszközök 2,3 (0,6)
  • Textil, ruha, cipő mínusz 1,9 (mínusz 16,3)
  • Bútor, háztartási eszközök mínusz 10,9 (mínusz 12,2)
  • Újság, könyv mínusz 11,1 (mínusz 16) 

 

lengyel fogyasztás választások kiskereskedelmi forgalom régió
Kapcsolódó cikkek