A Pfizer koronavírus elleni vakcinájának mellékhatásaihoz kötik egy férfi halálát az új-zélandi hatóságok – számolt be róla a Bloomberg.

A 26 éves helyi férfi két héttel azt követően hunyt el, hogy megkapta a Pfizer-oltás első adagját, és az előzetes boncolási eredmények alapján valószínűleg szívizomgyulladás, és a szívizomfal gyulladása volt halálának oka, amelyek a koronavírus elleni vakcinák ritka mellékhatásai – ismertette hétfői közleményében a koronavírus-vakcinák biztonsági ellenőrzésével foglalkozó független új-zélandi bizottság.

A rendelkezésünkre álló adatok alapján a bizottság úgy ítélte meg, hogy a szívizomgyulladás valószínűsíthetően az oltás miatt alakult ki az elhunytnál

– írják a kommünikében.

Fotó: Nuno Cruz / NurPhoto / AFP

A bizottság azt is hozzátette, hogy a Covid-19 fertőzés önmagában is okozhat szívizomgyulladást, valamint több más súlyos betegséget, így

továbbra is biztonságosabb a védőoltás, mint a vírussal való megfertőződés.

Ez a második, vakcinákhoz köthető haláleset Új-Zélandon, a bizottság augusztus végén jelentette be, hogy egy nő szívizomgyulladás okozta elhalálozása valószínűleg az oltás miatt következett be. További két szívizomgyulladásos esetet vizsgáltak az országban: egy 13 éves gyermek esetében további információkra van szükség, miközben egy 60-as éveiben járó férfi halála esetében megállapították, hogy valószínűleg nem függ össze a koronavírus elleni vakcinával.

A mostani eset ugyanakkor nem befolyásolja a Pfizer alkalmazását az ország oltási programjában. A biztosság szerint az amerikai gyártó készítményének előnyei továbbra is messze felülmúlják a ritka mellékhatások kockázatát. A nemzetközi és az új-zélandi adatok alapján a szívizomgyulladás nagyon ritka mellékhatása az oltásnak.

Új-Zéland a járvány kezdete óta az egyik legszigorúbb szabályozással rendelkező ország. Az elmúlt 24 órában 70 új fertőzöttet adozonsítottak, és nem történt elhalálozás a járvány miatt. Az ötmilliós országban a pandémia kirobbanása óta 13495 ember kapta el a fertőzést, és 49 halálos áldozatot szedett a COVID-19.