Európa egyre több országában kerül napirendre a koronavírus elleni kötelező oltás témaköre. Bár egyelőre csak Ausztria lépte meg – Csehországban szavaztak róla, de elvetették –, bizonyos munkakörökben már sok helyet kötelezővé tette a kormányzat a vakcina felvételét. Ez történt az Egyesült Királyságban is, ahol az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé tett oltásnak hamarosan érezhető következményei lehetnek – ismertette anyagában a BBC.

Mivel Skócia és Wales egyelőre nem szavazta meg ugyanezt, a nehézségek főként Angliát érintik, ahol

az egészségügyi rendszerben jelenleg is körülbelül 80 000 olyan ember dolgozik, aki még nem vett fel egy oltást sem.

A tavaly év végén meghozott rendelet szerint minden egészségügyi dolgozónak február 3-ig fel kell vennie legalább az első oltást, ellenkező esetben áthelyezhetik egy másik munkakörbe, vagy akár el is veszítheti az állását. Sokan ennek ellenére sem veszik fel a vakcinát, és vállalják azt, hogy elbocsátják a munkahelyükről.

Fotó: Hollie Adams

Matt Taylor speciális mentőorvos a járvány alatt idős és veszélyeztetett embereket kezelt az otthonukban, de valószínűleg állás nélkül marad, mivel nem hajlandó beoltatni magát. A BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a vakcinával nem védené meg a pácienseit, mert a betegséget három oltást követően is el lehet kapni, és tovább lehet adni.

Nikki Kanani, az NHS England alapellátásért felelős orvosigazgatója úgy véli, az egészségügyben dolgozó szakembereknek kötelességük és felelősségük gondoskodni a betegek védelméről.

December 31-ig az NHS egészségügyi dolgozói közül 94,3 százalék megkapta az első dózist, 91,5 százalékuk pedig mindkét vakcinát.

Pat Cullen, a Royal College of Nursing vezetője a határidő elhalasztására kéri a kormányt.

Az értékes ápolószemélyzet elbocsátása a jelenlegi válsághelyzetben önszabotázs lenne

– nyilatkozta.

Bár az egészségügyi rendszeren belüli átcsoportosítás jó néhány dolgozó esetében megoldható, a becslések szerint mintegy 73 000 NHS-dolgozó veszítheti el a munkáját Anglia-szerte.

Angliával ellentétben Skócia és Wales még nem vezette be ezt a szabályt, így náluk nem kell tömeges távozástól tartani. Sőt, amennyiben később sem tervezik meglépni ezt a döntést, akkor számukra potenciális munkaerő-utánpótlást jelentenek az angol rendszerből kikerülő szakemberek.

Dr. June Raine, a Gyógyszer- és Egészségügyi Termék Szabályozó Ügynökség (MHRA) vezérigazgatója ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy az emberek túlnyomó többsége számára a koronavírus elleni védőoltás előnyei továbbra is meghaladják a kockázatokat.