Megható felvételt tett közzé a CNN. A videón két szülő, Laura és Nick a könnyeivel küszködve próbálja a telefon képernyőjén keresztül vigasztalni kórházi karanténban lévő, zokogó 11 hónapos kislányukat, Avát. A család mindhárom tagja Hongkongban tartózkodik, ahol az egyre szigorodó járványügyi szabályozások miatt sok szülő attól tart, hogy hasonló helyzetbe kerülhet, és elválasztják tőle gyerekét.

Bár mindhárman Hongkongban vannak, Laura és Nick nem látogathatja meg kislányukat, Avát a Queen Mary kórházban, ahova azután került a csecsemő, hogy hétfőn pozitív lett a koronavírustesztje. A városban ugyanis a szigorú járványügyi szabályok tiltják a kapcsolatot a Covid–19-es betegek és közvetlen, negatív tesztet produkáló családtagjaik között – még az Avához hasonló legfiatalabb betegek esetében is. Hongkong nincs teljesen lezárva, de a hatóságok szigorítják az intézkedéseket a koronavírus ötödik és legsúlyosabb hulláma elleni küzdelem érdekében, melynek egyik eleme, hogy a több mint 7 millió lakosú városban kötelező tömeges tesztelés lesz érvényben.

A kötelező tesztelés hírére sokan félni kezdtek attól, hogy még több gyermeket különíthetnek el a családjától. A hongkongi szabályok szerint Avát a szülei csak akkor vihetik el a kórházból, ha a felvétele után hét nappal negatív lesz a tesztje. Laura és Nick azt tervezi, hogy ők is teszteltetik magukat; azt mondják, abban bíznak, hogy pozitív lesz az eredmény, így van esélyük arra, hogy újra egyesüljön a család. 

Egyszerűen tehetetlenek vagyunk. Tényleg tehetetlenek vagyunk

– mondta Laura a CNN-nek.

Szigorú korlátozások

Hongkongban szigorú karantén volt érvényben majdnem két éven keresztül, amelyet kiterjedt kontaktkutatással egészítettek ki, így próbálva izolálni a pozitív eseteket. A város viszonylag vírusmentes maradt. Ezek az intézkedések azonban már nem tűnnek elegendőnek a legújabb hullámmal szemben, amelyet a tisztviselők cunamiként jellemeztek.

Hongkong az elmúlt három hétben körülbelül ötször több megbetegedést jelentett, mint az egész világjárvány idején együttvéve.

Szerdán a város rekordszámú, 8674 új esetről számolt be, amelyek túlnyomó többségét a rendkívül fertőző omikron-változat okozta.

A döntéshozók továbbra is ragaszkodnak Kína szigorú zéró Covid-politikájához, és az előrejelzések szerint a következő három hétben tetőző ötödik hullám elleni küzdelem érdekében a város vezetője, Carrie Lam kedden bejelentette az eddigi legszigorúbb korlátozásokat.

Ezek értelmében minden hongkongi lakosnak, mintegy 7,4 millió embernek, márciusban három kötelező vizsgálaton kell majd részt vennie, mondta Lam egy sajtótájékoztatón. A tesztek között a lakosoknak naponta gyors antigénteszteket kell végezniük, tette hozzá. 

Az oktatási intézményekben korábban kezdik a nyári szünetet, hogy az épületeket ideiglenesen elkülönítő, tesztelési és oltási létesítményekként használhassák. A már érvényben lévő intézkedéseket (az edzőtermek és szórakozóhelyek bezárását, az este hat óra utáni étterembe járás tiltását, valamint a kilenc országra kiterjedő beutazási korlátozásokat) legalább április 20-ig meghosszabbítják. 

Kína a múlt héten bejelentette, hogy egészségügyi szakértőket és orvosi felszereléseket küld Hongkongba, és segít új elkülönítőlétesítmények építésében is, hogy Hongkong tartani tudja magát a szigorú védekezési stratégiához az előrejelzések szerint egyre növekvő nyomás alatt is. A Hongkongi Egyetem (HKU) szakértőinek modellje azt mutatja, hogy 

a megbetegedések száma várhatóan március elején és közepén napi 183 ezer körül fog tetőzni.

Dr. Edwin Tsui, az Egészségvédelmi Központ irányítója szerint a tömeges vizsgálatok valószínűleg nagyszámú pozitív esetet fognak megerősíteni, amelyeket a városnak kell majd kezelnie. Szerinte a város egészségügyi rendszerének több ezer vagy több tízezer esettel kell megküzdenie nagyon rövid időn belül.

Félnek a családok

Laura és Nick nem az első olyan hongkongi szülőpár, akit el kell választani gyermekétől. A tavalyi járványhullám megindulásakor napvilágot látott jelentések szerint a gyerekeket kórházba küldték még akkor is, ha tünetmentesek voltak.

Avát aggódó szülei hétfőn vitték kórházba, mert a csecsemő belázasodott és nehezen lélegzett. Amikor pozitív lett a koronavírustesztje, a szülőknek azt mondták, hogy távozzanak. A család története felkerült egy népszerű Facebook-csoportba, ahonnan azóta elterjedt, heves vitákat váltva ki a hongkongi szülők között arról, hogy mi történhet, ha a gyermekeik tesztje pozitív, az övék pedig negatív lesz, mint Laura és Nick esetében.

Megrohamozták az oltópontokat a kisgyermekes szülők Hongkongban

Már hároméves kortól engedélyezték a koronavírus elleni oltást Hongkongban, így a kisgyermekes szülők a héten megrohamozták az oltópontokat.

A CNN megkereste Lam irodáját a család ügyével kapcsolatban, de nem kapott választ. Amikor tavaly áprilisban a gyermekek szüleiktől való elválasztásáról kérdezték, Lam megismételte, hogy Hongkong könyörületes kormány. 

Kivételes bánásmódot alkalmazunk. Ahelyett, hogy a nagyon fiatal gyerekeket egyedül küldenénk karanténba, kivételesen elfogadjuk a gyerekek kórházba való felvételét is

– mondta Lam.

Mivel azonban az esetek száma egyre nő, és Hongkong ragaszkodik ahhoz, hogy a legtöbb pozitív esetet kórházba vagy állami karanténba küldjék, a tisztviselők álláspontja a családok elkülönítésével kapcsolatban kevésbé tűnik egyértelműnek. A hongkongi kórházi hatóság főigazgatója, dr. Lau Ka-hin kedden azt mondta, a tisztviselők mindent megtesznek azért, hogy a pozitív teszteredményt kapott szülőket és gyermekeket ugyanabban a kórházban kezeljék.

Ava esetében a kórház szóvivője a CNN-nek elmondta, hogy mivel a szülőknek nem volt pozitív a tesztjük, nem tanácsos a kórház elkülönítőjében maradniuk. Ha azonban idővel bebizonyosodik, hogy ők is fertőzöttek, a kórház megpróbálja megkönnyíteni és megszervezni, hogy abban a kórteremben legyenek, ahol a lányukat is ápolják, mondta a szóvivő.