Kína zéró Covid politikáját egyre jobban kikezdték az elmúlt időszakban, ugyanis Peking zárlat alatt van, mivel szigorú korlátozásokkal próbálják megakadályozni a koronavírus jóval fertőzőképesebb omikron variánsának terjedését, miközben zajlik a téli olimpia a kínai fővárosban. Kínai kutatók egy friss tanulmányban azt írták: a zéró Covid intézkedések feloldása évi kétmillió ember halálához vezethet – írja a Reuters.

A kiürült Pekingben egy motoros futár viszi házhoz a rendelést Fotó: Xinhua via AFP

Kínai tudósok és közegészségügyi szakemberek megismételték a szigorú ellenőrzések fenntartásának szükségességét, mondván: túl magas a fertőzés kockázata, és a tömeges fertőzések elviselhetetlen nyomást gyakorolnának az egészségügyi rendszerre.

A kutatók Chiléből és Nagy-Britanniából származó adatok alapján számították ki a jelenlegi vakcinák úgynevezett kiindulási hatékonyságát (a beadástól számított első nap). Chilében a CoronaVac, míg a briteknél a Pfizer/BioNTech, valamint az AstraZeneca vakcinával oltották a lakosságot.

Becsléseik szerint a vakcinák kiindulási hatékonysága átlagosan 68,3 a betegséggel járó tünetekkel szemben, míg a halálos kimenetelt 86 százalékkal csökkenti. Magát a megfertőződést (tünetek nélkül) azonban mindössze 30 százalékban akadályozza meg.

Úgy vélik, hogy

még 95 százalékos globális átoltottság mellett sem szabadna eltörölni a járvány elleni intézkedéseket, mert számításaik szerint egy ilyen lépés egy éven belül 234 millió fertőzöttet vonna maga után világszerte, 64 millió olyan beteggel, akik bizonyos fokú tüneteket produkálnak, 2 millióan pedig életüket veszítenék.

„Folytatni kell az oltóanyag-fejlesztést annak érdekében, hogy globális szinten gátat szabjunk a koronavírus-járványnak” – áll a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CCDC) közleményében.

Fotó: AFP

Ahhoz, hogy a koronavírus-járvány – a korlátozások feloldása mellett – az influenza szintjére szelídüljön, 40 százalékosra kellene javítani a védőoltások megfertőződés elleni hatékonyságát, valamint 90 százalékosra a tüneti megbetegedések elleni védelmet.

Kiemelték:

fontosabb, hogy az új vakcinák hatásosabbak legyenek maga a megfertőződés ellen, mint a tünetek és halálos végkimenetel ellen.

Kína az egyetlen, amely zéró Covid-politikát alkalmaz. Teljes városokat zártak le, például Pekinget, ahol emiatt nagyon szigorú szabályok mellett, buborékban zajlik a téli olimpiára. A túl szigorú előírásokat több sportoló is túlzottnak minősítette.

Újabb helyi járványgóc alakult ki Kínában

A pekingi téli olimpiai játékok kezdetéig már csak két hét van hátra.

Kínával ellentétben, a többi közt, Szingapúr, Ausztrália és Új-Zéland is felhagyott a zéró Covid stratégiával, mondván: „meg kell tanulni együtt élni a vírussal”.