Kiabáló tüntetők egy csoportja üldözőbe vette az új-zélandi miniszterelnök furgonját, írja a The Guardian. Jacinda Ardern egy christchurchi általános iskolába látogatott az egyre hevesebbé váló oltásellenes tüntetések közepette.

A miniszterelnököt „szégyelld magad” és „áruló” kiáltásokkal fogadták a tüntetők. Néhány transzparensen Ardern bíróság elé állítását és felelősségre vonását követelő feliratok voltak olvashatók, egy férfi pedig egy valótlan letartóztatási parancsot mutatott fel, utalva azokra az összeesküvés-elméletekre, amelyek szerint a világ vezetőinek, illetve befolyásos döntéshozóinak egy csoportja titokban népirtásra használja a vakcinákat, ezért pedig hamarosan bíróság elé állítják és felakasztják őket hazaárulásért.

A rendőrök kordont képeztek, hogy a miniszterelnök átvághasson a tömegen.

A TVNZ politikai rovatának főszerkesztő-helyettese, Maiki Sherman, aki részt vett az eseményen, arról számolt be, hogy az iskolában a szülők és a tanárok láthatóan feldúltak voltak. Az incidensre akkor került sor, amikor az országban 6137 új fertőzöttet jelentettek, vagyis csaknem dupláját az egy nappal korábbi rekordnak.

Az oltásellenes tiltakozók több mint két hete tüntetnek az új-zélandi parlament épületénél,

és autóikkal – hasonlóan a kanadai kamionos demonstrálókhoz – több utcát is elzártak Wellington központi üzleti negyedében.

A megmozdulások az idő előrehaladtával egyre jobban eldurvultak, egyes tüntetők politikusokat, tudósokat és újságírókat fenyegető szlogenekkel fejezték ki véleményüket. A demonstrációk környéken két iskola is bezárt egy időre arra hivatkozva, hogy a diákokat folyamatosan zaklatják, mert maszkot viselnek. Egy tüntetőt pedig letartóztattak a héten, miután autójával nekihajtott a rendőrsorfalnak.