Az osztrák parlament felsőháza is elsöprő többséggel megszavazta a koronavírus elleni általános oltási kötelezettség bevezetését a 18 évesnél idősebbek számára csütörtökön.

Az alsóház január 20-án már megszavazta az intézkedést, a felsőház hozzájárulásával pedig az utolsó parlamenti akadály is elhárult az általános oltási kötelezettség bevezetése elől. Az erről szóló törvény hatálybalépéséhez már csak Alexander Van der Bellen államfő aláírása és a jogszabály kihirdetése hiányzik.

Kötelező oltás elleni tüntetés Bécsben 2021. december 11-én
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A kötelező oltást több lépcsőben tervezik bevezetni. Az első fázisban, február elejétől minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről, ekkor még nem fogják büntetni a szabályszegőket. 

Akik nem veszik fel a koronavírus elleni oltást, egyszerűsített eljárásban 600 euróig (186 ezer forintig), rendes eljárásban pedig 3600 euróig (1,1 millió forintig) terjedő  pénzbírságra számíthatnak.

A szabályozás kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem kaphatják meg a védőoltást. Továbbá 180 napig mentesülnek a kötelezettség alól a Covid–19-ből felgyógyultak.