Sanghajt április elejétől helyezték vesztegzár alá. A városban vasszigor uralkodik, kordonokat és kerítéseket állítottak fel a járvány megfékezésére. Az élelmiszerhez és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés is nehézkes, sokan először tapasztalják meg az éhezést. A lezárt utcákat terrierre emlékeztető robotkutyák őrzik, amelyek parancsokat adnak az embereknek a rendszeres kézmosásra és a lázmérésre. A kínai járványkezelésen egész Európa felháborodott, ellenzik, hogy szétválasztják a szülőket és a megbetegedett gyermekeket

Nagy átalakulás előtt áll a sanghaji pénzügyi szektor. Elhagyják a bankárok a huszonhatmillió lélekszámú metropoliszt, mert elegük lett a Covid-korlátozásokból.

– írja a Reuters.

General Views of Shanghai As China's Stable Economy Clouded by Property and Export Outlook
Fotó: Bloomberg

A kereskedők az otthonukban ragadtak, az üzleti folyamatok, a logisztika és a pénzügyi tranzakciók teljesen felborultak, és az idei első negyedév nem hozta a várt kilátásokat, ezért egyre többen tervezik, hogy odébbállnak. Hongkong az első számú célállomás, de a feltörekvőben lévő Szingapúr is vonzó lehetőséget kínál az üzletembereknek. 

A kivándorlás keresztülhúzta Sanghaj azon ambícióit, hogy regionális pénzügyi és ipari központtá váljon. A biztosítótársaságok és a vagyonkezelők is menekülnek a városból. A zéró tolerancia miatt a befektetői bizalom meggyengült, hosszú távon is hasonló intézkedésekre számítanak.