Közélet

Az oroszok és az ukránok leülnek tárgyalni a gabonáról

Rendkívüli mértékben hiányzik az ukrán gabona a világpiacról, ami már számos országban vezetett tiltakozásokhoz.

Újabb tárgyalási forduló veszi kezdetét szerdán az oroszok, az ukránok, a törökök és az ENSZ részvételével az ukrán gabonaexport kérdéséről Isztambulban – írja az Interfax hírügynökség az orosz külügyminisztériumra hivatkozva.

1241711956 ODESSA, UKRAINE - JULY 04: A farm implement harvests grain in the field, as Russian-Ukrainian war continues in Odessa, Ukraine on July 04, 2022. In the Odessa region, where the country's largest sea ports are located, 6 million tons of grain are kept in three ports for export due to the ongoing war and naval mines. Despite the fear of attack, people in villages along the battle lines in eastern Ukraine do not leave their wheat fields while the war between Russia and Ukraine continues. (Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency via Getty Images

Tekintve, hogy 

Ukrajna a világ vezető gabonaexportőrei közé tartozik, 

ám ezt a fekete-tengeri kikötőin keresztül bonyolítja le, és azokat Oroszország blokád alá vonta, felrobbantak a globális élelmiszerárak, számos, az ukrán gabonára szoruló ország ellátása is veszélybe került. Az élelmiszerárak száguldása az elmúlt hetekben ugyan némiképp lassult, ám a magas élelmiszerárak már így is számos országban vezettek széles körű lakossági elégedetlenséghez.

A válság megoldására egyelőre nem sikerült megoldást találni, így a krízis akár tovább is súlyosbodhat. A kialakult helyzetért mind a két háborús fél a másik oldalt teszi felelőssé. Júniusban az ukrán gabonakivitel 43 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az élelmiszerárak drágulása a fejlett országokban is komoly problémákat okozó megfékezését is gátolja.

 

gabonaárak orosz-ukrán háború élelmiszerválság ukrán gabonaexport
Kapcsolódó cikkek