Közélet

Ők a brit trón várományosai Károly után

A királyi család tagjai a titokban katonai szolgálatot teljesítő Harry hercegtől a szexuális bűncselekménnyel vádolt Andrásig és tovább. Kis királyi képes- és videókönyv.

Károly herceg lett Nagy-Britannia új királya, miután édesanyja, II. Erzsébet királynő 96 éves korában csütörtökön elhunyt. A királynő 1952 februárjában került trónra, apja, VI. György király halála után. Ő volt a brit történelem leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója, több mint hetven évig volt hivatalban. Az uralkodói család már a hatvanas évek óta készül a királynő távozására, részletes terv írja elő a következő napok eseményeit. A királynő legidősebb fia, Károly trónra lépésével Vilmos herceg lett az első a trónöröklési sorban. A CNN összeállításából kiderül, mit lehet tudni a királyi család tagjairól.

Fotó: Tim Graham

III. Károly király

Született: 1948. november 14.
A The Prince’s Trust és a Royal Shakespeare Company, valamint több mint 400 jótékonysági szervezet elnöke (vagy védnöke). Háromévesen lett trónörökös, így királyi nevelést kapott. A Lady Dianával kötött, balul sikerült házassága miatt egy időre népszerűtlenné vált, ám szociális érzékenysége és a környezetvédelem iránti elkötelezettsége miatt az utóbbi időben sokat javult a megítélése. Több birtokot is vett Erdélyben. Károly volt a királyi cím várományosai közül az első, aki egyetemi diplomát szerzett.

Erzsébet királynő után Károlyon múlik, széthullik-e a hatalmas Nemzetközösség

A hamarosan királlyá váló Károly herceg aktív szerepet vállalt környezetvédelmi programokban, ez lehet a Nemzetközösség új összetartó ereje. A Brexit után azonban nem sikerült szorosabb gazdasági kapcsolatokat kiépíteni a volt gyarmatokkal.

Első felesége Diana walesi hercegnő volt, 1981-ben kötött házasságuk 1996-ban ért véget. Két közös gyermekük született: Vilmos és Harry herceg. Diana 1997-ben egy párizsi autóbalesetben vesztette életét barátjával, Dodi Fayeddel és sofőrjével, Henri Paullal együtt. Károly 2005-ben vette feleségül Camillát, Cornwall hercegnőjét.

Vilmos, Cornwall hercege

Született: 1982. június 21.
Vilmos, Cornwall hercege az első a trónöröklési sorban. A királyi család összes tagja közül ő szerezte a legmagasabb iskolai végzettséget (egyetemi mesterfokozatot). 2006 és 2013 között a hadseregben szolgált, több mint 150 helikopteres kutató- és mentőakcióban vett részt. 2011-ben vette feleségül Katalint, Cornwall hercegnőjét. A párnak három közös gyermeke van: a kilencéves György herceg, a hétéves Charlotte hercegnő és a négyéves Lajos herceg. A család az Adelaide Cottage-ban él, egy négy hálószobás ingatlanban a windsori kastély területén, Berkshire megyében.

György herceg

Született: 2013. július 22.
Ha minden a tervek szerint alakul, és nagyapja, Károly herceg, illetve apja, Vilmos herceg uralkodása után György lesz a király, akkor Hódító Vilmos óta ő lesz a 43. uralkodó. Azonban egyelőre még iskolába jár húgával, Charlotte hercegnővel és öccsével, Lajos herceggel együtt. 

Charlotte hercegnő

Született: 2015. május 2.
Néhány tudnivaló: Charlotte a harmadik a trónöröklési sorban, ugyanis 2011-ben a brit monarchia eltörölte a férfi örökösöket előnyben részesítő szabályt, így Charlotte sem szorult hátrébb férfi rokonai javára a várományosok között.

Lajos herceg

Született: 2018. április 23.
Lajos herceg a negyedik a trónöröklési sorban. Alig néhány héttel Harry herceg és Meghan 2018-as esküvője előtt született. A hagyományoknak megfelelően aznap délután a Buckingham-palotánál egy aranyszínű festőállványt helyeztek el, amelyen a születést bejelentő, bekeretezett értesítés volt látható. Ez a szokás, hogy a királyi csemeték születésénél értesítést helyeznek ki, régre, 1837-ig nyúlik vissza. A Buckingham-palota akkor lett a brit uralkodó (egyik) hivatalos rezidenciája. 

Harry, Sussex hercege

Született: 1984. szeptember 15.
Harry herceg az ötödik a trónöröklési sorban. Katonai kiképzést is kapott. A brit védelmi minisztérium 2008-ban jelentette be, hogy Harry 2007 decembere óta titokban Afganisztánban szolgált a hadsereg kötelékében egy négy hónapos küldetésen. Biztonsági okokból le kellett szerelnie, de később, 2012-ben Apache helikopterpilótaként tért vissza. 2015-ben, közel egy évtizedes szolgálat után bejelentette, hogy elhagyja a fegyveres erőket. Sussex hercege az Invictus Games alapítója, amely egy nemzetközi sportverseny hadirokkant katonáknak. Az első játékokat 2014-ben rendezték meg Londonban. Harry 2018-ban vette feleségül Meghan Markle-t. A pár első gyermeke, Archie Harrison Mountbatten-Windsor 2019 májusában született. Lányuk, Lilibet „Lili” Diana Mountbatten-Windsor 2021 júniusában érkezett. 2020 elején a pár bejelentette, hogy a királyi családtól függetlenül szeretnék folytatni életüket. Jelenleg az Egyesült Államokban élnek.

Archie Harrison Mountbatten-Windsor

Született: 2019. május 6.
Amikor Archie megszületett, hetedik volt az öröklési sorban, és nem volt azonnal jogosult a hercegi címre. A Buckingham-palota akkoriban azt mondta a CNN-nek, hogy szülei, Sussex hercege és hercegnéje úgy döntöttek, egyáltalán nem használnak semmilyen címet vagy titulust fiukkal kapcsolatban. Most, hogy Károly király lett, Harry herceg fia – aki most már a hatodik a sorban – jogosult lesz arra, hogy Ő Királyi Fensége Archie Harrison Mountbatten-Windsor herceg legyen.

Lilibet „Lili” Diana Mountbatten-Windsor

Született: 2021. június 4.
Lilibet „Lili” Diana Mountbatten-Windsor a kaliforniai Santa Barbarában született 2021 júniusában, miután szülei, Harry és Meghan úgy döntöttek, hogy függetlenednek a királyi családtól, és az Egyesült Államokba költöznek. Szokatlan neve tisztelgés dédnagyanyja, a királynő előtt, akinek Lilibet volt a családi beceneve. A kis Lili középső nevét (Diana) a szülők a tragikus autóbalesetben elhunyt, szeretett nagymama tiszteletére választották. A trónöröklési sorban hetedik.

András yorki herceg

Született: 1960. február 19.
András herceg a királynő négy gyermeke közül a harmadik, a trónörökösök között a nyolcadik. A brit királyi haditengerészetnél szolgált 22 évig, és helikopterpilóta volt a falklandi háborúban. 2019-ben a herceg bejelentette, hogy visszavonul a közfeladatoktól, miután egy ellentmondásos interjúban tagadta azokat a vádakat, melyek szerint szexuális kapcsolata volt egy kiskorú lánnyal. A lány azt állította, hogy a szexuális bűnöző Jeffrey Epstein (András herceg régi barátja, aki börtöncellájában lett öngyilkos) emberkereskedelemmel foglalkozó hálózatának áldozata lett. Bár még mindig herceg, András már semmilyen közfeladatot nem lát el. 

Károly herceg segíti ki pénzzel a zaklatási botrányba került Andrást

András yorki herceget szexuális erőszakkal vádolták, majd megfosztották királyi és katonai címeitől, így magánemberként állt a hatóságok előtt. Végül peren kívüli egyezséget kötött az  áldozatával.

Felesége 1996-ig Sarah Ferguson volt, akivel 1986-ban kötött házasságot. Két gyermekük született: Beatrice hercegnő és Eugenie hercegnő.

Beatrice hercegnő

Született: 1988. augusztus 8.
Beatrice hercegnő a kilencedik a trónra várók sorában. 2020 júliusában zárt körű szertartáson ment hozzá Edoardo Mapelli Mozzi ingatlanszakértőhöz. A 33 éves Beatrice királyi címet visel, de hétköznapi, teljes munkaidős munkát végez az Afiniti szoftvercég partnerségért és stratégiáért felelős alelnökeként.

Eugenie hercegnő

Született: 1990. március 23.
Beatrice húga a tizenegyedik a trónutódlási sorban, és unokatestvére, Harry herceg után ő volt a második királyi családtag, aki 2018-ban hatalmas esküvőt rendezett. Férje Jack Brooksbank, aki a George Clooney által alapított Casamigos Tequila márkanagykövete. Nővéréhez hasonlóan Eugenie hercegnőnek is meglehetősen hétköznapi munkája van: a londoni Hauser & Wirth művészeti galéria igazgatójaként dolgozik.

Edward herceg, Wessex grófja

Született: 1964. március 10.
Erzsébet királynő és Fülöp herceg legfiatalabb gyermeke a 13. az örökösök között. Jelenleg teljes munkaidőben dolgozik. Korábban a királyi tengerészgyalogságnál volt kadét, de színházi és televíziós producerként is tevékenykedett. 1999-ben kötött házasságot, két gyermek édesapja.

Anna királyi hercegnő

Született: 1950. augusztus 15.
Anna születésekor a harmadik volt a trónutódlási sorban, de ma már a 16. helyen áll a testvérei és azok gyermekei, illetve unokái mögött. A királyi hercegnőt széles körben elismert lovas szakemberként tartják számon, az 1976-os montreali olimpián el is indult lovaglásban – mindössze két évvel azután, hogy túlélt egy emberrablási kísérletet. Ma a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, emellett különböző jótékonysági szervezeteket szolgál. Férje, Mark Phillips katonatiszt volt, akitől 1992-ben vált el. Két közös gyermekük született.

 

III. Károly György herceg Charlotte hercegnő Beatrice hercegnő Eugenie hercegnő Edward herceg öröklési sorrend Anna hercegnő London Bridge hadművelet Egyenes ági örökös öröklési rend meghalt a királynő királynő halála örökösödési rend brit királyi család korona Harry herceg II. Erzsébet Vilmos herceg trón
Kapcsolódó cikkek