Közélet

Orosz rakétadarabok és ukrán elfogórakéta csapódott be Lengyelországban

Egyre több jel utal arra, hogy ukrán légvédelmi eszköznek is volt szerepe a Lengyelországban becsapódott rakéta ügyében.

A rendelkezésre álló információk szerint orosz rakéták darabjait és egy ukrán elfogórakéta maradványait találták meg Lengyelországban közölte a belga védelmi miniszter szerdán. 

Suspected missile attack kills 2 in eastern Poland near Ukraine border
Fotó: Anadolu Agency

Ludivine Dedonder Twitter-üzenetében közölte, az értesülések alapján úgy tűnik, hogy 

a lengyelországi becsapódás az ukrán légvédelem tevékenységének következménye. Mindezt a folyamatban lévő vizsgálatoknak kell megerősíteniük 

tette hozzá a belga tárcavezető. 

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor kedden az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba. A lengyelek már az első pillanattól kezdve óvatosan fogalmaztak, hiszen a külügyminisztérium kedd este azt jelentette be, hogy orosz gyártmányú rakéta okozta a tragédiát, nem pedig azt, hogy az oroszok lőtték ki. Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök hangsúlyozta, nincs egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ki indította a rakétát, és Mateusz Morawiecki miniszterelnök is higgadtságot kért a lakosságtól, mondván, ne dőljön be a manipulációnak. Biztonságpolitikai szakértők elképzelhetetlennek tartották, hogy Oroszország megtámadna egy lengyel falut.

Bár éjjel felvetődtek olyan sajtóhírek, hogy valószínűleg egy ukrajnai hőerőművet célozhatott az orosz hadsereg – a kritikus ukrán infrastruktúra elleni támadás mindennapossá vált –, később már Joe Biden amerikai elnök is arról beszélt, hogy ukrán légvédelmi rakétát találhattak a helyszínen.  

Ez történt délig a lengyelországi rakétabecsapódás ügyében

Az oroszok állítják, 35 kilométernél közelebb egyetlen rakétájuk sem járt az ukrán–lengyel határhoz. Egyre több jel utal arra, hogy ukrán légvédelmi eszköznek is volt szerepe az incidensben.

 

 

rakétatámadás orosz-ukrán háború Lengyelország
Kapcsolódó cikkek