Közélet

Újabb rakétacsapások érték az ukrán energetikai infrastruktúrát

Folytatódik az ukrán energia-infrastruktúra elleni orosz támadás. Az ukrán áramszolgáltató társaság, az Ukrenerho közölte, hogy több létesítményét is támadás érte, ezért le kellett őket kapcsolni a hálózatról. A vállalat hozzátette, hogy minden erejükkel az ellátási zavarok megoldásán dolgoznak.

Az orosz erők ismét több energetikai létesítményre mértek csapást szerdára virradó éjjel Ukrajna keleti részében – hozta nyilvánosságra az Ukrenerho áramszolgáltató társaság.

Fotó: Yevhen Titov / AFP

A közlemény szerint folytatódik az energiarendszer szakaszos helyreállítása a rakétatámadások után, de továbbra is nagy az áramhiány. Az atomerőművekben az elektromos hálózat károsodása miatt lekapcsolt blokkok feltöltésének folyamata a tervezett módon folytatódik – tette hozzá a vállalat.

Nehéz helyzet alakult ki az ország keleti részében, ahol az ellenség tegnap este ismételten tüzet nyitott egyszerre több energia-infrastrukturális létesítményre, miközben a hőmérséklet ebben a térségben elérte a mínusz 17 Celsius-fokot. A sürgősségi javítási munkálatok folytatódnak

– fejtette ki az Ukrenerho. Hozzátette, hogy a javítócsoportok azon dolgoznak, hogy felszámolják a rakétatámadások következményeit Kijevben és Odessza megyében, és biztosítsák a régiók energiaellátását. Kiemelte, hogy továbbra is jelentős hiány van az energiarendszerben, és 

az összes regionális energiacégnek korlátozást írtak elő az áramfogyasztásra vonatkozóan.

A zöldségek és a gyümölcsök ötven százalékkal drágultak Ukrajnában az idén

Nagymértékben drágultak a zöldségek és a gyümölcsök Ukrajnában az idén. Az árak majdnem ötven százalékkal nőttek. A drágulás elsősorban az importtermékeket érinti.

„Sajnos, vannak olyan régiók, ahol túllépték a fogyasztási határértékeket, ezért vészleállítást kellett alkalmazni” – mutatott rá a vállalat. Hozzátette, hogy ez egy kényszerű lépés az energiarendszer egyensúlyának fenntartásáért.

Attól függően, hogy miként áll helyre a villamosenergia-termelés, a fogyasztáskorlátozások mértéke is változik

– ígérte az Ukrenerho.

A DTEK energetikai vállalat sajtószolgálata szerdán közölte, hogy előző nap egyik létesítményére kétszer is tüzet nyitottak az orosz erők, emiatt le kellett választani az elektromos hálózatról. A vállalat nem hozta nyilvánosságra, hogy hol található ez az energetikai objektum, de azt írta, hogy már nem először érte orosz támadás. Kiemelte, hogy „leállása energia- és hőellátási korlátozáshoz vezetett a régióban”. A támadás következtében személyi sérülés nem történt.

Jaroszlav Janusevics, a déli Herszon megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy 

az orosz csapatok keddi tűztámadásaiban két helyi lakos vesztette életét a régióban, és egy sebesült meg. 

Szavai szerint a keddi napon az orosz erők 51-szer nyitottak tüzet rakétasorozatvetőkkel, harckocsikkal, aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel a megye területére.

Az összeomlás szélére sodródott Ukrajna gazdasága

Nagyjából negyedével zsugorodhat idén az Ukrán gazdaság a háború miatt éves összevetésben.

 

Ukrajna energiaválság Ukrenerho
Kapcsolódó cikkek