Közélet

Orosz hackerek próbáltak meg beszivárogni amerikai atomreaktorokba

A Hideg Folyó nevű csapat három laboratórium rendszerét is megpróbálta feltörni, nem tudni, sikerrel jártak-e.

Néhány hónap alatt három amerikai nukleáris létesítményt is célba vettek tavaly ősszel orosz hackerek. A Hideg Folyó nevű csoport a brookhaveni, az argonne-i és a Lawrence Livermore nemzeti laboratóriumot célozta meg: kamu belépési oldalakat hoztak létre, majd azon keresztül atomtudósokat bombáztak levelekkel, hogy adják meg a belépési kódjaikat. Az esetre a Reuters hírügynökség hívta fel a figyelmet, amely öt kiberbiztonsági szakértővel vizsgálta meg az ügyet. 

A,Computer,Programmer,Or,Hacker,Prints,A,Code,On,A
Fotó: Shutterstock

A Reuters újságíróinak nem sikerült megtudniuk, hogy a hackerek sikerrel jártak-e, és azt sem, hogy miért épp ezeket a laborokat vették célba. A nukleáris létesítmények vagy nem reagáltak, vagy megtagadták a válaszadást. Az egyik az amerikai energiaügyi minisztériumhoz irányította az újságírókat, de ott szintén annyit közöltek, hogy nem válaszolnak. 

A Hideg Folyó az ukrajnai invázió kezdete óta támadja Kijev szövetségeseit, elsősorban a nyugati kormányok hivatalos szerveit. A három amerikai létesítmény elleni támadás akkor kezdődött, amikor  a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársai az oroszok által megszállt ukrajnai atomerőműveket ellenőrizték. 

Az orosz hackerek támadásaira már a háború elején felhívták a figyelmet a NATO-tagállamok, de a tech óriások közül is voltak, amelyek bizonyítékot találtak a támadásokra. A Hideg Folyó eddig is ismert volt már a hatóságok számára, májusban az ő embereik törtek be, és szivárogtattak ki több e-mailt a brit hírszerzés korábbi vezetőjétől, de civil szervezeteket is tőrbe csaltak már. 

A Reuters a nyomozása során eljutott egy 35 éves orosz szoftverfejlesztőhöz, egy bizonyos Andrej Korinyecshez, aki a Moszkvától 1400 kilométerre található Sziktivkarban él. A hozzá tartozó e-mail-címekről indították a Hideg Folyó több támadását is. Korinyecs a Reutersnek elismerte, hogy hozzá tartoznak a fiókok, de tagadta, hogy ő állna a Hideg Folyó mögött. Ennek ellenére a hírügynökség több bizonyítékot is talált más szakértők segítségével, amelyek egyértelművé teszik a kapcsolatot. 

 

Oroszország hackercsoport hacker támadás Hideg Folyó háború
Kapcsolódó cikkek