A december elején kirobbant európai parlamenti korrupciós botrány érintettjei szinte mindannyian a baloldalhoz köthetők, a konzervatív politikusok pedig nem fogják hagyni, hogy a választások előtt a szavazók ezt elfelejtsék – írta a Politico.

Thanasis Bakolas, az Európai Néppárt főtitkára.
Fotó: European People’s Party

Tavaly év végén a belga rendőrség egy, az Európai Parlament (EP) legfelső szintjéig érő korrupciós hálózatról rántotta le a leplet, akik több százezer euróért cserébe külföldi – elsősorban katari és marokkói – érdekeket szolgáltak az intézményen belül. A Katargate-ügy következtében az EP alelnökét, Eva Kailit letartóztatták, több politikus és civil szervezet ellen a nyomozás jelenleg is folyamatban van.

A vádlottak és a gyanúsítottak szinte kivétel nélkül a Szocialisták és Demokraták (S&D) képviselőcsoportjához köthetők, ami a választások előtt komoly hátrányt okoz az EP-pártnak.

Ez egy szocialista probléma, de az S&D tagjai úgy csinálnak, mintha semmi közük nem lenne az ügyhöz. Ki emeli fel a kezét, és mondja azt: az én felelősségem, ami történt? Nekem kell a saját házamban takarítanom!

– nyilatkozta az botrányról Thanasis Bakolas, a jobbközép Európai Néppárt (ENP) főtitkára.

A kijelentés keményebb volt, mint amit az ENP vezetői eddig hangoztattak, akik megpróbálták elkerülni, hogy a korrupciós botrányt pontgyűjtésre és előnyszerzésre használják. Bakolas reakciója azonban megmutatta, hogy ez megváltozott, a jövő évi választások előtt a Katargate szerves része lesz a néppárti kampánynak. 

A főtitkár szerint a szocialisták hagyták, hogy a belső korrupciós problémáik az egész intézményt bemocskolják – emiatt most a szavazók úgy gondolják, hogy az EP-n belül mindenki egy „rossz alma”, ami elkerülhető lett volna, ha az S&D belső vizsgálatot tartott volna.

Eddig egyedül a Néppárt az, amely lépéseket tesz a korrupció kiirtásáért és az átláthatóság megerősítéséért. Roberta Metsola, a parlament elnöke és az ENP tagja egy 14 pontos reformot is javasolt, amellyel biztosíthatjuk az intézmény tisztaságát. A baloldal pedig nem tett semmit, csak hárította a felelősséget 

– mondta Bakolas.

President of the European Parliament Roberta Metsola at a press conference during the European Council. The President of the EU Parliament talks to the media and answer questions of journalists at a press conference with the main topics focusing around the investigation of the the Belgian police on alleged MEPs bribes from Qatar and corruption, as politicians have been arrested. The European Parliament President described the incidents as an attack to democracy. The EUCO, EU leaders summit will focus to the energy crisis and assisting Ukraine as the Russia Ukraine conflict continues. European Council in Brussels in Belgium on 15 December 2022  (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.
Fotó: Nicolas Economou / AFP

Az S&D természetesen azt állítja, hogy az ilyen kijelentések teljes mértékben alaptalanok.

A képviselőcsoport belső vizsgálatot jelentett be, amelyet Silvina Bacigalupo – a Transparency International korrupcióellenes megfigyelőszervezetének spanyolországi elnöke – és Richard Corbett volt brit EP-képviselő fog vezetni. A párt emellett egy 15 reformot tartalmazó saját listát is javasolt. Az S&D szóvivője elmondta, hogy ezek közül néhányat már végrehajtottak, míg másokhoz a parlament jóváhagyása szükséges

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ambiciózusabb reformokra van szükség. Valójában mi vagyunk az egyetlen képviselőcsoport, amelyik meg is tartja a szavát

– mondta a szóvivő. Szerinte a botrány átpolitizálásaát tovább rontaná a polgárok parlamentbe vetett bizalmát. 

Bakolas korábban elmondta, hogy pártja inkább pozitív üzenettel kampányol a választásokon. De szerinte a balközép politikai pártoknak szerte az EU-ban aggódniuk kellene. A jelenlegi politikai és gazdasági helyzetben a régió lakói rendes, megbízható vezetésben bíznak, amely képes lesz eredményeket elérni, de a korrupciós botrány és az azt követő sárdobálás ennek az ellenkezőjét mutatja.

2015; 25 ??????????; 25th of January; Caravel; elections; Eva Kaili; journalist; ooto; pre-election; Press conference; young woman; ???????; ??? ?????;  File Photo: Eva Kaili attends a pre-election press conference by PASOK leader Evangelos Venizelos in Athens, Greece on Jan. 11, 2015. Menelaos Myrillas / SOOC (Photo by Menelaos Myrillas / SOOC / SOOC via AFP)???????; ??? ???????; ?????; ?????????????; ???????????; ??????????? ????????; ??????????? ??????????;
Eva Kailit, a parlament szocialista alelnökét még decemberben tartóztatta le a belga rendőrség.
Fotó: Menelaos Myrillas

Az ilyen nyílt politikai csatározások ritkák Brüsszelben, ahol a legbrutálisabb játszmákat általában négyszemközt folytatják le. A Katargate-botrány azonban új töltetet adott a jövő évi európai választásokra való felkészülésnek. Az S&D ellenfelei számára is felvetette azt a kényes kérdést, hogy hogyan fordítsák a korrupciót a saját politikai előnyükre anélkül, hogy magukat is belerántanák az ügybe.

Az ENP korábbi kísérlete a botrány átpolitizálására kudarcot vallott, amikor a Twitteren a balközép „képmutatását” ostorozta. Az üzenetet alig néhány órával később követte az Európai Ügyészség bejelentése, miszerint nyomozást indít Maria Spyraki görög EP-képviselő és néppárti képviselő ellen – bár kiderült, hogy ez egy független ügy.

Más magas rangú néppárti képviselők óva intettek attól, hogy a riválisaikat kiemeljék. Maga Roberta Metsola is kijelentette, hogy most az egész intézmény tisztaságára kell fókuszálni, és a belső viták csak még jobban lerombolják a parlament imázsát: 

A vádak nem balról vagy jobbról, északról vagy délről szólnak. Az EP-képviselőket arra kérem, álljanak ellen a kísértésnek, hogy politikai haszonszerzésre használják ki ezt a pillanatot.

Ez azonban valószínűleg nem fog véget vetni az ujjal mutogatásnak, főleg akkor, amikor egy közelgő választásról van szó. Az S&D ellenfelei nem fogják hagyni, hogy a szavazók elfelejtsék a szocialistákat érintő korrupciós ügyet, és ha jól játsszák ki a lapjaikat, a 2024-es választásokat akár már ezzel az egy üggyel is megnyerhetik.