Közélet

A NATO több fegyverszállítást sürget, Kínát pedig ugyanettől óvja

A nyugati szövetségesek aggódnak, hogy Ukrajna nem kapja meg a szükséges lőszermennyiséget az oroszok tavaszi offenzívája előtt.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden megismételte az Egyesült Államok azon aggodalmát, miszerint Kína fegyvereket szállíthat Oroszországnak az Ukrajna elleni háború folytatásához – írja a The Economic Times.

Jens Stoltenberg - Josep Borrell - Dmitro Kuleba
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Vlagyimir Putyin az, aki ezt a hódító háborút elkezdte, és ő az, aki folyamatosan eszkalálja a háborút. Ezenfelül egyre inkább aggódunk amiatt is, hogy Kína is fegyvereket bocsáthat Oroszország rendelkezésére

– mondta Stoltenberg.

Stoltenberg a Josep Borrell uniós külügyi vezetővel és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után az Ukrajnának szánt nyugati lőszerszállítások fokozásának terveiről beszélt.

Kína beszólt Washingtonnak Biden látogatása miatt, aggódnak a világért

Kínai, amerikai és európai diplomaták sorra figyelmeztetnek az orosz–ukrán háború eszkalációjának lehetőségeire. Az egyik oldalon a Kína–Oroszország-tengely, a másikon az ukrán–NATO-tengely áll szemben egymással. A vörös vonal az lehet, ha Peking fegyvereket szállít Oroszországnak.

A nyugati szövetségesek aggódnak amiatt, hogy nem tudnak időben elegendő lőszert szállítani a kijevi tüzérség számára, hogy az kivédhessen egy újabb orosz offenzívát. Ha azonban beigazolódnak azok a Washington által először felvetett félelmek, miszerint Kína fegyvereket készül szállítani Oroszországnak,

akkor még nagyobb lemaradásba kerülhetnek az egyre nagyobb fegyverkezési versenyben.

Borrell elmondta, hogy felvetette a kérdést kínai kollégájának, Vang Jinek, és biztosítékokat kapott arra vonatkozóan, hogy Kína nem szállít fegyvereket egyetlen háborúban álló országnak sem.

Hamarosan vereséget szenvedhet Ukrajna, ha nem segít be nagyon gyorsan az EU

Az ukránok olyannyira kifogytak a munícióból, hogy az uniós országoknak azonnal meglévő lőszerkészleteikhez kell nyúlniuk – mondta a müncheni biztonságpolitikai értekezleten Joseph Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

 

 

Jens Stoltenberg NATO lőszer
Kapcsolódó cikkek