Eva Kaili és Marc Tarabella, a decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós botrány gyanúsítottjai börtönben maradnak, miután elvesztették a szabadlábra helyezésért benyújtott fellebbezésüket, miközben a rendőrség folytatja a nyomozást további résztvevők után – írta a Politico.

Brussels,,Belgium.,25th,June,2018.,Member,Of,The,Eu,Parliament Brussels, Belgium. 25th June 2018. Member of the EU Parliament in the Group of the Progressive Alliance of Socialists Eva Kaili gives a keynote speech during an event about Financial regulation in EU
Fotó: Alexandros Michailidis

Mindkét törvényhozó megpróbálta hatályon kívül helyeztetni az ügy nyomozási bírája által meghosszabbított letartóztatását, de a brüsszeli bíróság pénteken elutasította a kérelmüket – olvasható a sajtóközleményben.

Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke még legalább két hónapot fog börtönben tölteni, míg a szocialista Tarabella fogva tartását egy hónappal hosszabbították meg.

A két politikust azután vették őrizetbe, hogy a belga rendőrség lerántotta a leplet egy kiterjedt korrupciós hálózatról, amelynek a résztvevői állítólag több százmillió euróért cserébe külföldi országok – valószínűleg Katar és Marokkó – érdekeit szolgálták az Európai Parlamentben. Nemrég azonban kiderült, hogy a bűnszervezet akár még az Európai Bizottságig is elérhet.

Kaili ügyvédei azzal érveltek, hogy a volt alelnököt elektromos nyomkövetővel ellátva szabadon lehetne bocsátani – amit a hatóságok a múlt héten engedélyeztek élettársának, Francesco Giorginak –, és így a politikusnak lehetősége lenne arra, hogy több időt töltsön el a kétéves kislányával. Tarabella ügyvédje kijelentette, hogy továbbra is szorgalmazni fogja az EP-képviselő szabadon bocsátását, és ezután egy, a családjához közelebbi intézményben fogják fogva tartani, ami nagy előrelépés a politikus számára.

Az ügy legfontosabb gyanúsítottja, Pier Antonio Panzeri volt olasz EP-képviselő szintén őrizetben marad. Panzeri pár hónapja alkut kötött a rendőrséggel, és kitálalt a bűnszervezetről, valamint átadott egy listát az általa megvesztegetettekről.

Andrea Cozzolino EP-képviselő, aki szintén érintett a vizsgálatban, házi őrizetben marad Olaszországban, és várja a Belgiumnak való kiadatási meghallgatását, amelyet a hét elején elhalasztottak. Niccolo Figa-Talamancát, az egyik érintett civil szervezet vezetőjét, akit eredetileg decemberben vettek őrizetbe, feltétel nélkül szabadon engedtek.