Közélet

Egymást lőtték az orosz katonák és a Wagner csoport zsoldosai, többen meghaltak

A Wagner csoport gyakran összetűzésbe került az orosz védelmi minisztériummal.

Lövöldözés robbant ki az orosz hadsereg katonái és a Wagner csoport zsoldosai között a Luhanszk megyében lévő Sztanicja Luhanszka településen – közölte az ukrán vezérkar. A tájékoztató szerint az összecsapás során mindkét oldalon voltak áldozatok.

A katonai jelentés szerint a különböző orosz erők megpróbáljak egymásra hárítani a felelőséget a taktikai tévedéseikért és veszteségeikért. 

A member of the Russian paramilitary group Wagner and former criminal prisoner sits in the interrogation room after being captured by Ukrainian soldiers near Bakhmut, Donetsk region, on March 12, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Sergey SHESTAK / AFP)
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR-WAGNER
Fotó: AFP

A Sky News cikke szerint bár az állítást nem erősítették meg független források, a Wagner csoport gyakran összetűzésbe került az orosz védelmi minisztériummal. Luhanszk megyét 2022 júliusának elején foglalta el Oroszország. 

Nemrég nagy bejelentést tett Jevgenyij Prigozsin, a csoport vezetője. A zsoldosvezér szerint ugyanis nem más állt be a Wagnerbe, mint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjének a fia, Nyikolaj. Az orosz vezetést egyre több bírálat érte az elmúlt egy évben, hogy miért csak az átlagembereket küldik harcolni Ukrajnába, miközben az ő rokonaik gondtalanul élnek. Erre válaszul küldte el Ukrajnába három tinédzser fiát Ramzan Kadirov csecsen vezető, de ez inkább csak PR-akció volt, és olajat öntött a tűzre. 

A Világgazdaság arról is beszámolt, hogy egy orosz emberi jogi aktivista osztott meg egy több mint egyórás felvételt, amelyen két volt orosz zsoldossal készít interjút. A beszélgetés alatt a két férfi beismerte, hogy 

egy akció során 300-400 civilre kellett tüzet nyitniuk, akiket egy bahmuti társasház pincéjében találtak meg. Az áldozatok között több tíz gyerek is volt a videóban elhangzottak szerint.

A Wagner csoport szállít fegyvereket a szudáni harcokhoz

Szudáni és régiós diplomaták szerint a Wagner a Gyorsreagálású Támogató Erőket látja el föld-levegő rakétákkal. Az állításokat alátámasztják a szomszédos Líbiában készült műholdfelvételek, ahol a lázadó Khalifa Haftart támogatja a zsoldossereg. A felvételek szerint a Wagnerhez köthető bázisokon szokatlan tevékenységeket lehetett látni a harcok kitörése előtt.

 

 

orosz-ukrán háború Wagner csoport orosz hadsereg
Kapcsolódó cikkek