Közélet

Még nem is támadnak az ukránok, Washington már készül a vereségre

A Biden-adminisztráció csendben arra készül, hogy Ukrajna tavaszi ellentámadása kudarcba fullad, és ezzel megpecsételődik a több mint egy éve tartó háború sorsa. Kijev hónapok óta készül egy offenzívára az elfoglalt területeinek visszaszerzése érdekében, de eddig nem történt előrelépés az ügyben.

Még várat magára a nagy ukrán ellentámadás, amivel Kijev megkísérelné visszaszerezni az annektált területeit. Az offenzíváról hónapok óta szivárognak információk, de egyelőre nem történt konkrét előrelépés az ügyben. A Fehér Ház támogatásáról biztosította Ukrajnát, de a háttérben igazából nem hisz benne, hogy Kijev sikerre viheti a hadjáratot.

EDITORS NOTE: Graphic content / A Ukrainian serviceman checks his rifle in a bomb shelter in the frontline city of Bakhmut, Donetsk region on April 23, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Ha Ukrajna elbukik, akkor az Egyesült Államok is elbukik, 

hiszen Joe Biden kormánya rengeteg pénzt és fegyvert pumpált eddig Kijevbe. Ha az ország elveszti a nemzetvédő háborút, akkor az USA gyakorlatilag az ablakon dobott ki több milliárd dollárt – írta meg a Politico, nevük közlése nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati hivatalnokokra hivatkozva.

A Biden-adminisztráció szinte biztosan belebukik abba, hogy az ukránok bicskája beletörik az ellentámadásba. A Fehér Házat két irányból támadják a belső riválisok, akiknek a hangja jelentősen felerősödne Kijev kudarca esetén. Az egyik oldalról az a kritika érkezhet, hogy Ukrajna azért veszített, mert Biden nem adott meg minden segítséget, amit csak lehetett volna, miközben a másik oldalról a felesleges pénzszórást olvashatják az elnök fejére.

Indul az ukrán ellentámadás? Heves ágyúzásra ébredtek az oroszok

Kahovka város hatóságai szerda reggel jelentették, hogy az ukrán fegyveres erők heves ágyúzásba kezdtek. Emellett Zaporizzsja régió több településénél is lövedékek csapódtak be. Az ukrán sereg Zaporizzsja régiótól nem messze vonja össze az erőit.

Van olyan felfogás is, hogy 

a tavaszi ellentámadás mindenképp béketárgyalásokba torkollhat. 

Amennyiben Ukrajna feléli a maradék katonai potenciálját egy mindent vagy semmit akcióban, akkor kénytelen lesz tárgyalóasztalhoz ülni, ha nem akarja, hogy Oroszország még nagyobbat harapjon az almából. Ellenkező esetben, ha a kijevi erőknek sikerül kiűzni az orosz csapatokat az annektált területekről, akkor nem biztos, hogy Moszkva ismét invázióba kezdene, vagyis jobban hajlana a konfliktus lezárására.

Az EU minden megtesz, hogy a megígért fegyverek eljussanak Ukrajnába

Joseph Borrell szerint mindenki békét akar, de annak igazságosnak kell lennie. Az EU a lőszerszállítási költségek egy részét is finaszírozza.

Mindezekkel együtt a Fehér Ház álláspontja az, hogy minden lehetséges eszközt biztosítani kell Kijevnek, hogy győzelmet arathasson az oroszok ellen.

Majdnem minden kérést teljesítettünk, amire szükségük volt az ellentámadáshoz. Az elmúlt hónapokban fegyvereket és felszereléseket juttattunk Ukrajnába 

– közölte egy amerikai tisztviselő, aki a neve elhallgatását kérte, hogy beszélhessen a kényes témáról. Ez lehetséges, hogy a korábban megígért Abrams tankokra is vonatkozik, amik a mai napig nem érkeztek meg Ukrajnába.

 

Washington tavaszi ellentámadás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek