Az elmúlt hét is mozgalmasan alakult a nagyvilágban. Az orosz–ukrán háború már 429 napja tart, és még mindig Bahmut környékén zajlanak a legfontosabb események. Itthon sokan várják, hogy hamarosan átadják Magyarország legjobban várt bevásárlóközpontját, a felújított Corvin Áruházat. Ezenkívül utánanéztünk annak is, hogy milyen autók állnak a magyar hírességek garázsaiban, illetve hogy többet ér-e egy celeb otthona, mint egy átlagos emberé.

Hamarosan átadják a felújított Corvin Áruházat

A Corvin hivatalosan 2021-ben kezdődött helyreállítása lassan a végéhez közelít: ha minden jól megy, 

nyár végén, ősz elején nyithat újra. 

A bevásárlóközpont kiemelt státuszát jól mutatja, hogy korábbi hírek szerint a homlokzat felújítására a kormány 300 millió forintot különített el. 

20230421 BudapestCorvin Áruház felújítás a Blaha Lujza téren Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20230421 Budapest
Corvin Áruház felújítás a 
Blaha Lujza téren 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A homlokzat felújítása május végéig fejeződik be, a második a kereskedelmi területek megvalósítása, ezek nyitása a nyár végén, szeptember elején várható. 

A bevásárlóközpontban lesz SPAR, DM, Erste Bank, Hanami Sushi, Tejmadár, patika, Solinfo Café és Apollo művészeti galéria. 

Az irodaterületek kialakítása az áruház felújításának a harmadik szakasza, ezeknek az értékesítése a közeljövőben esedékes. A tetőszinten panorámateraszt alakítanak ki, gasztronómiai és kulturális élményeket is ígérnek. Arról egyelőre nincs szó, hogy az egykor itt üzemelő Corvintető valamilyen formában visszatérhet-e.

Svédország lehet a világ első füstmentes országa

A helyiek nemzeti büszkesége, a snüssz rövid idő alatt teljesen megváltoztatta az ország dohányzással kapcsolatos statisztikáit. A tanulmányok szerint a termék kevésbé káros, mint a cigaretta, az adatok pedig azt mutatják, hogy a daganatos megbetegedések elkerülésében és a leszokásban is segít. 

A svéd snüssz dohányból, sóból, vízből és különböző ízesítőanyagokból áll, a felső ajak és az íny közé helyezik, majd rágás nélkül szabadít fel a szájban nikotint. 

Epidemiológiai tanulmányok szerint a snüssz nem kockázatmentes, pláne nem egészséges, ám kevésbé káros, mint a cigaretta, amelynek a füstjéről bizonyították, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. A snüsszt azért tiltották be az Európai Unióban, hogy ne jelenhessen meg egy újabb dohánytermék a tagországokban. Svédországban az 1980-as években a lakosság 35 százaléka cigarettázott, 2008-ban 15, míg a legfrissebb adatok csupán 5,5 százalékot mutatnak.

Megnéztük, milyen autókkal szelik az utcákat a magyar celebek

A héten utánajártunk, hogy a magyar celebvilág milyen autókat vezet. Tóth Andi énekes szponzora, a KGYD Auto jóvoltából egy Porsche Cayenne Coupé birtokosa lett. Egy ilyen autót újonnan, alapfelszereltséggel nagyjából 50 millió forintért bárki beszerezhet. Az ország egyik leghíresebb rappere, Majka szintén egy szponzorautóval közlekedik. Számára a Pappas Auto Magyarország biztosított egy Mercedes GLS 400 D városi terepjárót, amely alapfelszereltséggel 48 millió forintért gördül ki a kirakatból.

The Lamborghini Huracan
BEDFORD, UNITED KINDOM - MARCH 21: The Lamborghini Huracan seen at the Sharnbrook Hotel in Bedfordshire. The Sharnbrook Hotel hosted a private car show to enable the filming of an up and coming tv Documentary on SkyTV. (Photo by Martyn Lucy/Getty Images)
Fotó: Martyn Lucy / Getty Images

ByeAlex saját tulajdona egy BMW X2-es, amelynek az alapára kicsivel több mint 20 millió forint. Jákob Zoltán, Magyarország 37. leggazdagabb embere egy Ferrari SF90 Spider modellel közlekedik. Egy ilyen autót hozzávetőleg 180 millió forintért lehet megkaparintani.

Többet ér egy celeb otthona, mint egy átlagos emberé?

A kérdés aktualitását Dukai Regina eladósorba került lakása adta, a másfél szobás külvárosi ingatlan környékbeli átlag fölé lőtt irányára máris hatalmas vitát generált. 

Dukai 45 négyzetméteres lakóparki otthonát 64,9 millió forintra árazták be, 

amihez egy igen tágas, 25 négyzetméteres terasz, egy teremgarázs-beálló, valamint egy 2,5 négyzetméteres zárt tároló tartozik. Az utóbbiakat cirka 10 millió forintért kötelező megvenni a lakással együtt, azaz a reménybeli vevőtől 75 millió forintot vár a modell.

A frontra tartó ukrán tartalékosokra mért rakétacsapást Oroszország, egymást lőtték az orosz katonák és a Wagner csoport zsoldosai

Nagy hatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverekkel mértek csapást ukrán tartalékosokra csütörtök éjjel az orosz fegyveres erők – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Szerinte a csapás elérte a célját, minden kijelölt célpontot eltaláltak. Mint mondta, a támadás megakadályozta az ukrán tengerészgyalogos egységeknek a harctéri övezetbe vezénylését. 

A hét elején lövöldözés robbant ki az orosz hadsereg katonái és a Wagner csoport zsoldosai között a Luhanszk megyében lévő Sztanicja Luhanszka településen. Az összecsapás során mindkét oldalon voltak áldozatok. A katonai jelentés szerint a különböző orosz erők megpróbáljak egymásra hárítani a felelőséget a taktikai tévedéseikért és veszteségeikért.  

A Világgazdaság arról is beszámolt, hogy egy orosz emberi jogi aktivista osztott meg egy több mint egyórás felvételt, amelyen két volt orosz zsoldossal készít interjút. A beszélgetés alatt a két férfi beismerte, hogy egy akció során 300-400 civilre kellett tüzet nyitniuk, akiket egy bahmuti társasház pincéjében találtak meg. Az áldozatok között több tíz gyerek is volt a videóban elhangzottak szerint.