Közélet

Nyugati szállítmányokat célozhatott a civileket legyilkoló orosz rakétatámadás

Az ukrán tartalékos egységeket és a legutóbbi nyugati katonai szállítmányokat célozhatta a pénteki heves orosz rakétatámadás, amely legalább 25 civilt ölt meg – legalább is a brit védelmi minisztérium ezt feltételezi napi helyzetjelentésében.

Legalább 25 civilt ölt meg a pénteki orosz rakétatámadás, az első jelentős cirkál rakéta-csapáshullám Ukrajna ellen 2023 kora márciusa óta – írta napi jelentésében a brit védelmi minisztérium hírszerzése. Úgy vélik, nem ez volt a cél.

Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

A jelentés szerint reális lehetőség, hogy az oroszok az ukrán tartalék egységeket, illetve az ukrán hadseregnek juttatott nyugati katonai szállítmányokat kívánták megsemmisíteni, és ennek estek áldozatul a civilek, köztük gyerekek.

Oroszország nem hatékony célzási folyamatot működtet, és a katonai szükséget tekinti elsődlegesnek a kollaterális veszteséggel szemben, beleértve a civilek halálát

– írta a jelentés.

A csapáshullámban az oroszok kevesebb rakétát küldtek, mint a téli támadások idején, és kevéssé valószínű, hogy az energia-infratsruktúrát kívánták volna támadni, mint akkor – írták a britek.

A frontra tartó ukrán tartalékosokra mért rakétacsapást Oroszország

Nagy hatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverekkel mértek csapást ukrán tartalékosokra az éjszaka folyamán az orosz fegyveres erők – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A másik oldalon is volt civil veszteség pénteken: legkevesebb heten életüket vesztették, tízen pedig megsebesültek, amikor ukrán tüzérségi csapás ért egy kisbuszt Donyeckben – közölte Alekszej Kulemzin polgármester. Legalább heten haltak meg a jelentések szerint, köztük egy gyerek. 

 

 

civil áldozatok fegyverszállítások orosz-ukrán háború rakétacsapás
Kapcsolódó cikkek