Közélet

Propagandájába dőlt a nyugat: az elavult orosz hadseregen gúnyolódtak, pedig az közben alkalmazkodott

A brit Royal United Services Institute tanulmánya szerint felelőtlenség leírni az orosz hadsereg harci potenciálját. A reguláris haderő kiválóan alkalmazkodik a harctéri fejleményekhez és több szempontból is nehéz ellenfél a csatamezőn. A hidegháborúból hátramaradt fegyverek átalakítása és a gyors infrastruktúra-fejlesztő képesség hosszú távon előnyt jelent Moszkvának.

Az orosz hadsereg elkezdte átszervezni a harcmodorát a régóta várt ukrán ellentámadás előtt. Az Egyesült Királyság Royal United Services Institute nevű szervezete egy 30 oldalas tanulmányt állított össze, amiben az orosz hadsereg feltételezett gyengeségeit elemezték. Az eredményeik szerint az „elavult” orosz haderőről szóló híresztelések nem teljesen fedik a valóságot.

RUSSIA-HISTORY-WWII-MILITARY-PARADE
Russian tanks T-72 B3 roll through Red Square during the Victory Day military parade in downtown Moscow on May 9, 2019. Russia celebrates the 74th anniversary of the victory over Nazi Germany. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: AFP

A tanulmány szerint a tüzérségre támaszkodó, sokszor működésképtelennek mondott orosz sereg, amiben a morál is megromlott, a folyamatos gyengélkedés jeleit mutatja, azonban a legtöbben emellett elfelejtenek említést tenni a harctéren aratott sikerekről – írta meg a Bloomberg.

A tanulmány egyik szerzője szerint az orosz hadsereg gyengeségét a propaganda eltúlozza.

Sok szó esik a közösségi médiában arról, hogy Oroszország kapacitáshiánnyal küzd, de ez pusztán a minden oldalról ömlő propaganda túlzása. Egy háborúban józan ítélőképességre van szükség

– mondta Nick Reynolds. Hozzátette, hogy Ukrajnának és a NATO-nak is fel kell ismernie, hogy Oroszország nem az a gyengeségekkel küzdő ellenfél, akiről a hírekben hallani lehet. Moszkva tanul az ukrajnai helyzetből és folyamatosan fejlődik.

A végéhez közeledik a bahmuti csata, ami a Wagner-csoport végét is jelentheti

A kilenc hónapja tartó bahmuti csata a 21. század legvéresebb küzdelme. A Wagner-csoport hónapokon keresztül ostromolta a várost, méterenként foglalták el az utcákat, miközben rengeteg felszerelést és katonát vesztettek. Bahmut 95 százaléka már a Wagner kezén van, a települést hamarosan elfoglalják. A bahmuti harc vége a Wagner utolsó győzelme lehet.

Oroszország tanul a hibáiból

A tanulmány szerint Oroszország orvosolta azokat a hibákat, amik a háború korai szakaszában kudarcokhoz vezettek. Ennek egyik legfontosabb eleme a légvédelem újraszervezése, amivel Moszkva már képes megvédeni a harctéri egységeit az ukrán rakétatámadások elől.

Emellett Oroszország felismerte a drónokban rejlő potenciált, amivel folyamatos fenyegetést jelent Ukrajna teljes területén. 

Az orosz sereg egyik legnagyobb előnye, hogy a fronton kívül Ukrajna bármely pontjára képes csapást mérni, ezzel pedig megosztja a védők figyelmét.

A légvédelem és a dróntámadások mellett Oroszország a harctéri infrastruktúra gyors kiépítésében jeleskedik. Pontonhidakat és árokvédelmet képesek telepíteni egyik napról a másikra, miközben a parancsnoki állásokat a földbe ássák, hogy védve legyenek a légi csapásokkal szemben. Emellett széles körben hoznak létre aknamezőket, amik képesek visszatartani az esetleges ellentámadásokat. Az orosz kommunikációt a megszállt területen kiépített telefonhálózat segíti.

RUSSIA-HISTORY-WWII-MILITARY-PARADE
Russian tanks T-72 B3 roll through Red Square during the Victory Day military parade in downtown Moscow on May 9, 2019. Russia celebrates the 74th anniversary of the victory over Nazi Germany. (Photo by Mladen ANTONOV / AFP)
Fotó: AFP

A fegyvereket is felkészítették a harcra

A háború elején elavulnak tartott T–80-as és T–72-es orosz tankokat a harctéri tapasztalatok alapján felkészítették az ukránok elleni küzdelemre. Javították a robbanópáncélos védelmüket, illetve elrejtették őket a hőkövető rakéták elől.

Oroszországot sokat gúnyolták a nyugati sajtóban, amiért T–55-ös és T–62-es harckocsikat is a frontra vezényeltek. A tanulmány szerint azonban ezek a fegyverek nagyobb veszélyt jelentenek, mint azt sokan gondolnák. Ennek oka, hogy 

az orosz hadsereg ezeket a szilárd monstrumokat gyalogsági harcijárműként veti be, amik felfogják az ukrán támadásokat, miközben nagy kárt tudnak okozni a nagyobb lövegeikkel.

Az emberi hullám taktika

Oroszországot sok bírálat érte az emberi hullám taktika miatt. Ennek lényege, hogy gyengébben felszerelt, gyorsan mozgó gyalogososztagokkal sorozatos támadásokat intéznek az ukrán állások ellen. A taktika nagy emberveszteséggel jár, viszont fokozatosan felőrli a fedezékben bujkáló csapatokat. A taktika lényegét az orosz túlerő adja, az ukrán védők képtelenek újrarendezni a soraikat a folyamatosan érkező támadások közben. 

Mindent összevetve azt lehet elmondani, hogy Oroszország hadserege rosszul teljesít Ukrajnában, és Vlagyimir Putyin terveit képtelenek voltak megvalósítani. Ukrajna folyamatos nyugati támogatása szinte kifogyhatatlan utánpótlást jelent Kijevnek, viszont az ukránok stratégiáját hátráltatja, hogy a katonákat nem tudják pótolni.

Oroszország hiába alkalmazkodik jól a harctéri eseményekhez, a fejlett NATO-fegyverek túl nagy fenyegetést jelentenek.

 

 

háború Oroszország orosz hadsereg
Kapcsolódó cikkek