Miközben Ukrajna a „tavaszi” ellentámadásra készül, az ország szövetségeinek meg kell követelnie, hogy egy másik akciót is elindítson, mégpedig a korrupció ellen. Az ukrán nép másik nagy ellensége ugyanis esélytelenné teheti az újjáépítést, ha a visszaélések a konfliktus után úgy folytatódnak, mintha mi se történt volna – írta a Politico.

Fotó: AFP

Az oligarchák és a korrupció kultúrája nem egyedi probléma: a Szovjetunió összeomlása után a legtöbb utódállamában üzletemberek csoportjai hatalmas szeleteket kanyarítottak ki a korábban állami tulajdonban lévő vállalatokból, a privatizáció manipulálásával pedig mesésen gazdaggá és az országok nem hivatalos uraivá váltak.

Politikai pártok finanszírozása, bírák megvesztegetése, ügyészek zsarolása – ezek a maffiavezérhez hasonlító oligarchák ugyanakkora problémát jelentenek Oroszországban, mint Ukrajnában.

Igen, a jelenlegi háborús időkben a hatalmuk jócskán megcsappant, mivel a hadiállapot bevezetése miatt a médiabefolyásukat és az ipar irányítását is elvesztették, ráadásul a korrupcióval szembeni nyilvános intolerancia is egyre népszerűbb a lakosság körében.

Ők azonban ismerik a rendszert, amely felett uralkodnak, és bármikor visszatérhetnek, valószínűleg pont időben ahhoz, hogy hasznot húzzanak Ukrajna újjáépítésén és az ehhez szükséges dollármilliárdokon.

A nyugati szövetségeseknek ezért meg kell mutatniuk, hogy támogatásról csak akkor lehet szó, ha az ukránok biztosítják az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot – különben az ország nem kap olyan finanszírozást, ami méltó lenne az áldozatukhoz.

Az Egyesült Államok számára a korrupció elleni küzdelem kulcsfontosságú az Ukrajnának nyújtott további biztonsági és helyreállítási támogatáshoz. Európa számára pedig Kijev évtizedes korrupcióellenes útjának folytatása az Európai Unióhoz való csatlakozás legfőbb feltétele, mivel a hét előfeltétel közül a legtöbb, amelyet az országnak teljesítenie kell a tárgyalások megkezdéséhez, a jogállamisággal kapcsolatos.

Eközben Ukrajna számára az átláthatóság és az elszámoltathatóság létfontosságú annak biztosítása érdekében, hogy a pénz odakerüljön, ahová kell, és hogy teljesüljön a 2014 utáni társadalmi szerződés, amely arra törekszik, hogy elkerülje egy új oligarchia kialakulását, korlátozza a Kreml rosszindulatú befolyását és egyenlő feltételeket biztosítson a beruházások felszabadításához.

NETHERLANDS-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR-DIPLOMACY
Ukrainian President Volodymyr Zelensky gives a speech at the World Forum in The Hague, on May 4, 2023, as part of his first visit in Netherlands. - Ukrainian President Volodymyr Zelensky is visiting The Hague on May 4, 2023 and will meet with the leadership of the International Criminal Court, which has issued an arrest warrant for Russia's Vladimir Putin, his spokesman said. (Photo by Remko de Waal / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Fotó: AFP

Az ország még csak a közepén jár annak a generációs folyamatnak, amelynek során a szovjet oligarchiából modern politikai-gazdasági rendszerré alakul át. Ezt lassan egy évtizede úgy teszi, hogy a határain belül először folyamatosak voltak a fegyveres konfliktusok.

A háború kimenetelétől függetlenül Ukrajnának ezt a lendületet békeidőben is tartani kell, ez pedig talán nehezebb lesz, mint legyőzni Oroszországot.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége elismerte az eddigi ukrán reformokat, a világ első nyilvános haszonhúzó tulajdonosi nyilvántartását, a világ legátláthatóbb közbeszerzési rendszerét, a világ első nyilvános adatbázisát a politikailag kiszolgáltatott emberekről, valamint a világ legátfogóbb és legjobban kikényszerített vagyonnyilatkozati rendszerét mind olyan eszközöknek tekintik, amelyekkel le lehet számolni a korrupcióval.

Ezen felül több erre szakosodott hatóságot is létrehoztak, hogy leszámoljanak a rendszer kihasználóival, miközben teljes iparágakat alakítottak át, például az energiát, a pénzügyeket és az egészségügyet, ahol korábban az oligarchák hatalmának nem volt korlátja.

Ezeket az előrelépéseket azonban szinte csak nyugati támogatással és ellenőrzéssel tudták megtenni, ami hosszú távon nem reális, hogy a saját szövetségeseinek kell utánajárni, hogy vajon jó helyre mentek-e a támogatások.

A Nyugatnak egyértelmű haditervet kell lefektetnie Ukrajna elé, amelyet betartva esélye lesz az újjáépítésre – ha nem, akkor azonnal meg kell vonni a támogatásokat, mivel az Egyesült Államok és az nem ölhet bele több pénzt egy olyan országba, amely saját magán sem hajlandó segíteni.