George Gao, a kínai járványügyi és -megelőzési központ (CDC) korábbi igazgatója szerint lehetséges, hogy a koronavírus-járvány a vuhani kutatólaboratóriumukból szivárgott ki – írta a BBC.

Wuhan launches nucleic acid test for all after 9 new cases of COVID-19
Fotó: Imaginechina via AFP

Bár a kínai kormány továbbra is tagadja, hogy a koronavírus-járványnak bármi köze lenne a saját kutatóintézetükhöz és annak hiányos biztonsági rendszeréhez, a CDC volt igazgatója nem volt hajlandó elhessegetni ezt a feltételezést.

Lehetséges, hogy az egyik laborunkból szabadult ki a kórokozó, amely később a világjárványt okozta. Még folyik a nyomozás, de nem szabad semmit sem kizárni, hiszen mindannyian láthattuk, hogy az emberiség sorsa függhet ettől

– jelentette ki a professzor.

A CDC vezetőjeként Gao kulcsszerepet játszott a világjárványra adott korai válaszlépésekben és a vírus eredetének felderítésében, amíg 2022 júliusában le nem kellett mondania a posztjáról.

Emellett személyesen is részt vett a Vuhani Virológiai Intézet átvilágításában, amely az elmélet szerint a vírus valódi eredete volt. A világjárvány kitörése előtt nem sokkal a laboratóriumban elkezdték kutatni a különböző koronavírus-törzseket, és a hivatalos jelentések szerint a Covid–19-pandémiáért felelős kórokozó is köztük volt.

Én szerveztem meg a vizsgálatot, alaposak voltunk, ám nem tudtuk befejezni, mert egy másik osztály vette át az irányítást. A hatóságok nem találtak szabálytalanságot, és a kormány valóban alapos munkát végzett, de szükség lett volna a többszöri ellenőrzésre

– tette hozzá Gao.

Márciusban a CDC közölte, hogy a világjárvány eredetét a vuhani állatpiacon – ahol az első koronavírusos megbetegedéseket jelentették – élelmiszerként árult nyestkutyákkal hozták összefüggésbe, ami jelenleg a kínai kormány alternatív magyarázata.

Az év elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy a vírus eredetének vizsgálata a Kínával való együttműködés nehézségei miatt megrekedt, ugyanis a kormány nem engedi, hogy független kutatók is hozzáférjenek az adatokhoz vagy a kérdéses laboratóriumhoz.

Alaposabb vizsgálatra lett volna szükség, de ez nem azt jelenti, hogy a koronavírus a laborból szökött volna ki. De ilyen a tudomány, inkább többször kell ellenőrizni, mint sem

– mondta a professzor.

A világ egyik vezető virológusa és immunológusa, Gao jelenleg a Kínai Nemzeti Természettudományi Alapítvány alelnöke, miután tavaly nyugdíjba kellett vonulnia a CDC-től.

Peking elutasítja azt az amerikai vádat, hogy laborból szökött meg a Covid-vírus

Peking szerint a Kína elleni amerikai politikai rágalmazási kampány része az a kiszivárogtatás, hogy egy újabb amerikai jelentés szerint a világjárványt okozó Covid–19-vírus egy laboratóriumból szabadult el.