Közélet

Bahmuti sikerről számolt be az ukrán hadsereg

Bahmut déli részénél sikerült áttörniük az orosz vonalakon az ukrán csapatoknak, és elfoglaltak egy kisebb területet. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az oroszok erős védelmet építettek ki, így az apró sikerek is nagy jelentőségűek. A front megmerevedett, az ukrán ellentámadás erőtlen próbálkozások sorozatává vált.

Ukrán tisztségviselők szerint csapataik sikereket értek el a Bahmut környéki csatákban. A város továbbra is orosz kézen van, de a déli részén az ukrán erőknek sikerült áttörniük az orosz vonalakon.

Fotó: AFP

A sikerről az ukrán fegyveres erők vezérkarának szóvivője, Andrij Kovaljov beszélt. Azt mondta, hogy Bila Hora-Andriivka és Bila Hora-Kurdiumivka irányában sikerült előrébb jutniuk, a műveletek pedig folytatódnak – erről a Sky News számolt be.

Kovaljov elmondta, hogy az oroszok kemény ellenállást tanúsítanak, jól beásták magukat a lövészárkokba. A frontvonalak megmerevedtek, egyik fél sem ér el valódi sikereket. A szóvivő azt nem fejtette ki, hogy az ukrán erők mekkora területet tudtak elfoglalni Bahmut déli részénél.

Ukrán katonai illetékesek hétfőn közölték, hogy

sikerült állásokat kiépíteniük a Bahmut környéki magaslatokon, ahonnan akár közvetlenül is lőhetik a várost.

Bahmut várost tíz hónapig tartó öldöklés után májusban foglalták el az oroszok az azóta kapitulált Wagner csoport vezetésével. A városért zajló harc az orosz–ukrán háború legvéresebb összecsapása volt, mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett el. Kovaljov elmondta, hogy az oroszok jól kiépítették a védelmüket az elmúlt hetekben, és gyorsan tudják mozgatni a csapataikat és az utánpótlást az állásaik között.

Lavrov: a háború akkor ér véget, ha a Nyugat már nem törekszik Moszkva leigázására

Az orosz külügyminiszter a NATO-t és Kijevet is bírálta. Szergej Lavrov a héten Indonéziában járt.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy a jelenlegi állóháború a nyugati szövetségesek tétlensége miatt alakult ki. 

Szerinte az ukrán ellentámadás már hónapokkal ezelőtt elindulhatott volna, de a partnereik késlekedtek a fegyverek és tankok Ukrajnába küldésével. 

Az elvesztegetett idő miatt Oroszországnak volt ideje felkészülni, és most az ukrán erők csak nagy nehézségek árán tudnak rést ütni a védelmükön.

A harcok jellemzően két módon zajlanak. Miközben az ukrán csapatok próbálnak áttörni a frontvonalon, addig az oroszok a háttérben lévő városokat támadják főként öngyilkos drónokkal.

 

Bahmut háború Moszkva
Kapcsolódó cikkek