Közélet

Hasznot húznak a háborúból az ukránok: téli dzsekik helyett drága nyári zakókat kaptak a katonák

Burjánzik a korrupció az ukrán seregben, ezúttal háromszoros áron vásárolt rossz dzsekiket és sisakot a védelmi minisztérium.

Háromszoros áron vásárolt dzsekiket és sisakokat a katonáknak az ukrán védelmi minisztérium – írja az Unian hírügynökség értesüléseire hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó. A tárca még 2022 őszén írt alá szerződést egy török céggel, amely vállalta a téli ruházat leszállítását. A rendelkezésre álló dokumentumok szerint a szóban forgó vállalat tavaly október és december között 233 ezer kabátot importált Ukrajnába 20 millió dollár értékben, és 202 ezer nadrágot 13 millió dollárért. A dzsekiket a törökök annak ellenére 86 dollárért adták, hogy egy másik, bolgár beszállító Kínából ennél drágábban, darabonként 95 dollárért szerezte be. A probléma ott kezdődött, amikor rájöttek, hogy Törökországból valójában nyári zakók érkeztek.

Ukrainian soliders ride in the back of a truck to a resting place after fighting on the front line for two months near Kramatorsk, eastern Ukraine on April 30, 2022. Russia invaded Ukraine on February 24, 2022. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Amíg a kínai termékek átlagos súlya két kilogramm volt, addig a törököké mindössze 1,1-et nyomott, ez pedig óriási különbség a cikk szerint. 

A kísérőokmány ráadásul arra is rávilágított, hogy a 4900 kabát ára út közben 142 ezerről 421 ezer dollárra ment fel. 

A Kijevi Igazságügyi Szakértői Kutatóintézet megállapította, hogy a VV2022-M1908-as szerződésszámmal rendelkező szélálló téli kabátok és nadrágok nem használhatók a rendeltetésüknek megfelelően, míg azok a téli ruhák, amelyek egy másik, a VV2022-M1708-as megállapodás révén, 367 500 dollárért kerültek Ukrajnába, a moldáv határt még 27 500 dolláros értékű iratokkal lépték át. 

A védelmi minisztérium illetékesei rendelték meg és fizették ki azokat a sisakokat is, amelyeket az Egyesült Államokban gyártottak és NIJ IIIA védelmi fokozatú PASGT-jelzéssel láttak el. Közben viszont kiderült, hogy alacsonyabb szintű, NIJ 2-védelemmel rendelkeznek csak.

A nyomozás szálai Vjacseszlav Shapovalov volt védelmi miniszter-helyettesig vezetnek. 

Az ukrán seregben burjánzó korrupció egyébként sem példa nélküli, Volodimir Zelenszkij elnök már a július 23-i haditanácsülésen elrendelte az összes ukrajnai sorozóbizottság vezetőjének átvilágítását, és személyi döntéseket is kilátásba helyezett. 

A kormányfő többször kikelt magából a sorozással megbízott egyes hivatalnokok „undorító praktikái” ellen: egy odesszai tisztviselő például hirtelen ötmillió dollárnyi megtakarításra és spanyolországi ingatlanra tett szert annak eredményeként, hogy kenőpénzért segített a hadköteleseknek elkerülni a behívást. Jelenleg 112 eljárás folyik sorozóbizottságok hivatalnokai ellen. Zelenszkij szerint bizonyítékok vannak, hogy egyesek készpénzt, mások kriptopénzt tettek zsebre, ezért a kormány felmentette az összes regionális sorozóbizottság vezetőjét Ukrajnában. 

 

Háború Ukrajnában dzseki Ukrajna védelmi minisztérium korrupció
Kapcsolódó cikkek