Közélet

Az orosz–ukrán háború 580. napja – friss hírek

Folytatódik a drónháború Ukrajnában. Az oroszok megtorolták a szevasztopoli haditengerészeti bázis elleni rakétatámadást, és több ukrán várost is bombáztak. Eközben az ukránok a mérnökökből tűzszerészeket képeznek, hogy utat nyithassanak a rendkívül sűrű aknamezőn az ország keleti részén.

Nemzetközi emberijog-védő ügyvédek, illetve ukrán ügyvédek dolgoznak egy közös dokumentumon, amelynek alapján vádat lehet emelni a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Azzal vádolják Oroszországot, hogy a nemzetközi egyezményeket megsértve fegyverként használja az éhezést az ukrajnai háborúban.

Training session of Ukrainian soldiers in Donbas
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2018-ban nyilvánította háborús bűncselekménynek, ha egy ország szándékosan idéz elő éhínséget, hogy így törje meg az ellenség ellenállását. Nem sokkal ezután ezt a joggyakorlatot átvette az ICC is, s ha sikerül megfelelő bizonyítékokkal alátámasztani a vádakat, akkor lehetőség lesz a vádemelésre.

Tűzszerésszé képzik a mérnököket az ukránok

Oroszország egy Florida nagyságú területet aknásított el Ukrajnában, hogy gátolja a kijevi csapatok ellentámadását. Ezzel az ország a világ legjobban elaknásított területe lett. Az aknamezők akár 10 kilométer mélyek is lehetnek, négyzetméterenként öt bomba is előfordulhat.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij már többször beszélt róla, hogy a júniusban indult ellentámadást nagymértékben hátráltatják az aknák, miattuk a csapataik nem tudnak megfelelően haladni. Hogy az aknamezőkön utat nyissanak az orosz állások felé, elkezdték az ukrán mérnököket átképezni tűzszerésszé. A kiképzést egy lengyel katonai bázison végzik a brit hadsereg tisztjei.

Folytatódik a drónterror

Oroszország újabb rakéta- és dróntámadásokat intézett hétfőre virradóra a dél-ukrajnai Odessza kikötője ellen, egy ember megsérült, több – nem lakáscélú – épület és a kikötői infrastruktúra súlyosan megrongálódott – közölte hétfőn az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága.

A jelentés szerint a kikötő évek óta nem üzemelő szállodája is lángra kapott a támadás következtében, a tűzoltók azonban eloltották a tüzet.

 

21:28

Egy éve robbantották fel az Északi Áramlatot – Oroszország felelősöket akar

Mind nagyobb nyomás nehezedik az érintett hatóságokra, hogy kiderítsék ki robbantotta fel az Északi Áramlatot.

21:27

Valódi EU-lépéseket sürgetnek a V4-ek az ukrán gabona ügyében

Az Agrárminisztérium szerint közös uniós fellépésre lenne szükség.

21:26

Lemondott a kanadai házelnök, miután megtapsoltatta Zelenszkijjel a volt SS-katonát

Justin Trudeau miniszterelnök hétfőn felháborítónak nevezte az esetet. A házelnök lemondott.

19:30

Megoldották az ukrán atomerőmű újbóli hűtését

A szakemberek befejezték annak a tíz kútnak a kialakítását a Zaporizzsjai Atomerőmű közelében, amelyekkel az erőmű hűtővízellátása hosszú távon megoldható.

19:29

Megjelent az orosz flottaparancsnok, miután meghalt (az ukránok szerint)

Viktor Szokolov admirális, az orosz fekete-tengeri flotta parancsnoka ma jelen volt az orosz Honvédelmi Minisztérium ülésén.

19:28

Németország és Franciaország a lengyel kormány megbuktatásához kérhette Kijev segítségét

A lengyel közszolgálati televízió újságírója szerint a lengyel kormány bukásáért cserébe gyors uniós csatlakozást ígértek Ukrajnának. A lengyel ellenzéki politikusok kétkednek az értesülés valóságában.

12:32

Oroszország vissza akar kerülni az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Az ukrajnai háború kitörése után Oroszországot kizárták az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából. Moszkva most azért kampányol, hogy visszakerülhessen a szervezetbe. Oroszország attól tart, hogy az Emberi Jogi Tanács túlságosan a Nyugat érdekeit szolgálja a jelenléte nélkül. Moszkva azt ígéri, hogy ha visszakerül a tanácsba, akkor valódi eredményeket lehet majd elérni az emberi jogsértések ellen.

12:31

Hímes tojásként kell vigyázniuk az ukránoknak az Abrams tankokra

A tankok és más páncélosok előtt túl sok akadály áll, azokat csak különleges helyzetben lehet használni - szól a figyelmetetés. Ellenkező esetben az oroszok rövid úton végeznek az Abramsekkel.

08:38

Kijárási tilalmat és cenzúrát rendeltek el az oroszok Donyeck megyében

Az ukrán ellentámadás előrehaladásával az Donyeck megyei orosz adminisztráció elkezdett tartani egy esetleges lázadástól – ennek a lehetőségét az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ fejtegette egy friss jelentésében. A felvetést arra alapozzák, hogy az oroszok által megbízott helyi vezető kijárási tilalmat rendelt el a megyében, illetve utasította a katonaságot a kommunikációs csatornák fokozott ellenőrzésére.

aknamező Ukrajna Odessza ellentámadás dróntámadás
Kapcsolódó cikkek